Kadın

254# Cennet’te kadınlara ne verilecek? Cennet’te ödüller neden sadece erkeklere var?

Soru: Cennet’te kadınlara ne verilecek? Kuran’da Cennet neden sadece erkeklere verilmiş gibi de kadınlara bir şey yok? Kadınlara cennet yoktur diyen bazı ateistler haklı mı?

Cevap: Aslında arada bir meal okumuş çok ilmi olmayan bir kimse bile bu sorunun gerçekleri yansıtmadığını hemen anlar. Fakat sözde Kuran’ı 3.897.659 defa bitirdiğini iddia eden bazı materyalist ateistler Kuran’dan haberi yok gibi davranabiliyorlar.

Cennet ayetlerinde kadınlar ve erkekler ayrı ayrı anılır

Öncelikle 69# numaralı “KURAN’DA KADINLARA CENNET VAAD EDİLMİYORMUŞ (!)” isimli yazımızı sitemizden okursanız, Cennet ayetlerinde mümin erkekler ve mümin kadınların ayrı ayrı zikredildiğini göstermiştik. Örneğin Bkz: Mümin suresi. 40, Nisa suresi 124, Tevbe Suresi 72, Nahl suresi 97, Ahzab Suresi 35, Ahzab Suresi 73, Hadid Suresi 12, Hadid Suresi 18, Ali imran Suresi 195 gibi.

İlgili Makaleler

Fakat beş ayetinde ise müminlerin orada güzel kadın eşleri olacağından bahsediyor. O bazı ateistlerde diyor ki Kuran baştan aşağıya hurileri anlatıyor, Cennet’te kadınlara ne verilecek belli değil (!).

Yepyeni bir yaratılışla muhteşem tekrar yaratılan kadınlar

Öncelikle Kuran’da onlarca Cennet’i anlatan ayetler vardır, beş tanesinde ise eşlerden veya Hurilerden bahsedilir. Fakat bu ayetlerde de erkekleri gözetip kadınları gözetmeme durumu diye bir şey yok, çünkü Dünya kadınlarının da orada yepyeni bir güzellikle yaratılarak erkeklerle eşleşecekleri için o eşlerden bahseden ayetler Dünya kadınlarından bahsediyor sonucu çıkıyor ve böylece ayetler her iki cinsiyete de müjde ve ödüller vaad etmiş olmaktadır. Hurilerin kimler olduğu konusunda Kuran’da detaylı açıklamalar yoktur. Bakın Cennet’te kadınların mükâfatı neymiş:

Vakıa 35-37: “Biz (oradaki) kadınları da yeniden bir güzel inşa’ etmişiz, Onları bekârlar yapmışızdır (yepeyeni tazeliklerine, el değmemiş güzellikteki yeni vücutlarına kavuşmuşlardır). Hep yaşıt (denk) sevgilidirler.”

Evet Dünya’da iki sevgili nasıl birbirlerinden ünsiyet duymada eşitlerse ahirette de kadınlar ve erkekler birbirlerine yaşıt ve denk sevgililer olacak.

Şimdi sadece erkeklere eşler vaad edildiği düşünülen ayetlere bakalım ve bu ayetlerin aslında her iki cinsiyet için müjdeler içeren ayetler olduğunu gösterelim. Bu ayetler erkeklere hitap edilerek söyleniyor evet, ama Arap dil kaidelerine göre inen Kuran’ın genel üslubudur bu üslup. Genel olarak kavmin erkeklerine hitap edilerek konuşulur ama emirler ve yasaklar kadın ve erkek herkes içindir. Bu durumu sitemizde 160# nolu yazımızda detaylı açıklamıştık.

Cennet kadınları Cennet erkekleri ile eşleşir ve eşit sevgilileridir

Kuran’da belirtilen bu beş ayette de erkeklere hitap edilerek (veya öyle biliniyor) eşler verileceği söylenir ama yukarıdaki Vakıa 35 ve Nebe 33 ayetlerine göre Cennet kadınları Cennet erkeklerinin yaşıt ve eşit (denk) sevgilileridir. Öyleyse o beş ayette müminlerle eşleştirilecek olan kadınlar (ve muhtemelen huriler) bu Dünya’nın kadınlarıdır. Kuran Dünya kadınlarından başka bir kadından veya huriden bahsetmiyor. Evet, huriler de bu Dünya’nın kadınları olsa gerek, çünkü Cennet’e sınav olmadan, Allah dostu olduğunu ispat etmeden giren insanların olması Cennet’in mantığına ters. Huri denilen kadınlar da Dünya kadınlarının Cennet’te üstün derecelere kavuşmuş olanları olması mümkündür, çünkü insan insan ile eşleşir ve huriler insansa sınavsız Cennet’e nasıl gidecekler? İnsan değillerse insanlarla nasıl eşleşecekler? Bu yüzden huriler Dünya kadınlarının seçkin derecelileri olabilir.

İlgili ayetlere bakalım

Bakara 25: “İnanıp yararlı işler yapanlara, altlarından ırmaklar akan cennetlerin kendilerine ait olduğunu müjdele! Onlardaki herhangi bir meyveden rızıklandırıldıklarında: “Bu daha önce de rızıklandığımız şeydir” derler ve o rızık birbirinin benzeri olmak üzere, kendilerine sunulacak. Orada çok temiz eşler de onların. Hem onlar orada ebedî kalacaklar.”

Rahman 70-72: “İçlerinde güzel huylu, güzel yüzlü kadınlar vardır. Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz? Otağlar içinde sahiplerine tahsis edilmiş hûriler vardır.

Saffat 48: “Yanlarında da bakışlarını yalnızca kendilerine çevirmiş iri gözlüler vardır.”

Vakıa 22-24:İri gözlü hûriler, Saklı inciler gibi, Yaptıklarına karşılık olarak.”

Nebe 31-35: “Erdemliler için kurtuluş vardır. Bağlar, bahçeler. Genç ve yaşıt eşler. Dolu kadehler. Orada ne bir boş söz ne de bir yalan işitmezler.”

cennette kadınlara ne verilecek

Özetle

Cennet’te kadınlara ne verilecek sorusunun cevabını şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Kuran’da çok sayıda geçen Cennet nimetlerinde hep mümin kadınlar ve mümin erkekler diye her iki cinsiyette ayrı ayrı belirtilir.
  2. Onlarca ayetteki nimetler her iki cinsiyet için ortaktır.
  3. Beş ayette ise erkeklere hitap edilerek eşler verileceği, eşleştirilecekleri söylenir ki bu yaşıt eşlerin yeni bir yaratılışla tekrar yaratılan kadınlar olduğu Vakıa 35 ayetinde belirtilmiş. O halde erkeklere hitap edilerek gelen bu tüm ayetler, her iki cinsiyete eşit bir müjde vermektedir. Her iki cinsiyetin Cennet’te eşit sevgililer olacağını aynı yaşta bulunacaklarını söylemektedir.
  4. Yine kadınlara özel olarak onların Cennet’te çok güzel ve bekâr yani el değmemiş olarak tekrar yepyeni ve Cennet’e layık muhteşem bir yaratılışla yaratılacaklarını söyler ki böyle bir ifade ve güzellik tasvirleri erkekler için kullanılmamıştır. (Ama tabiki erkek kadın hepsi güzel yaratılacaktır.)
  5. Ayrıca 70 bin huri söylemleri Kuran eksenli değildir. Cennet’te çok eşlilik olduğu bile Kuran’da geçmez. Çok eşlilik olsaydı Âdem (a.s.) Cennet’te çok eşli olurdu. Demek ki Cennet’in zevkleri sadece eşlerle sınırlı değil ve çok eşliliğe gerek yoktu. Cennet ayetlerinde Müslümanlara çoğul olarak hitap ettiği için karşılığında çoğul olarak eşler kelimesi kullanılır. Yani eşler kelimesinin çoğul kullanılması çok eşlilik olduğu anlamına gelmez.
  6. Ayrıca bazı ayetlerde Cennettekilerin altın bilezikler ve inciler takacağı geçer ki bunlar erkekler için değil kadınlar için gelen ödüller gibi duruyor (Hac 23).
  7. Kadınların yeni bir yaratılışla bekarlar (dokunulmamışlar) olarak yeniden yaratılması demek, onların yepyeni olarak her şeye sıfırdan başlayacakları, ne bir cin ne de bir insanın daha önce dokunmadığı yepyeni eşsiz bir güzellikle yani bekâr genç kızlar olarak Cennet’e girecekleri demektir. Sonsuza kadar bekâr kalacaklar demek değildir. Yani ayetteki ebedi bakire ifadesi kadınların ebedi olacakları ve bakire (veya bekar, ikisi de aynı anlamda) olarak Cennet’e girecekleri demektir. Yani ebediliğe ermiş bakireler lafzı, bu bakirelerin ebediyen bakire kalacağı anlamına gelmiyor. Bakireliği burada cinsellik manasında kullanmıyorum, evlilik manasında kullanıyorum. Kuran da evlilik manasında kullanılıyor. Bakire derken el değmemiş yani bekar olarak Cennet’e girecekler manasında kullanıyor. Yoksa açık bir cinsellik sözü değil bu söz. Kuran Cennet’te cinsellik tasvirleri yapmaz. Bu yüzden alimler Cennet’te cinselliğin olup olmayacağı konusunda bile ihtilafa düşmüşler. Fakat cinsellik ve evlenmek insanlığın hoşlandığı bir gerçek. Cennet’te olmasında da hiçbir mahsur yok.
  8. Cennet’te kadınlara ne verilecek sorusuna cevap olarak Kuran erkeklerle tamamen aynı hakları anlatmıştır. Allah yanında üstünlük cinsiyette değil takvadadır.

Cennet’te kadınlara ne verilecek konusundan başka, Kuran’da neden çoğunlukla erkeklere hitap edildiğini anlamak için 160 nolu yazımıza bakınız.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

11 Yorum

  1. Şimdi aklıma bu soru gelmişti ve internetteki her yazıyı okudum neredeyse en mantıklı cevap buydu. Emeğinize sağlık. Eskiden sapıtmış biri olarak beni uçurumdan geri döndürdünüz. Neredeyse tüm sorularımın cevabını buldum sayenizde. Özellikle de belirtmek isterim ki MCC serisi çok iyi oluyor devam etmeniz çok iyi olur.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Ayrıca belirteyim bu soru hep geliyordu aklıma. Yine geldi ama artık bitti bu konu.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Hocam Yemen’deki nüsha ın değişik olduğunu söylemişlerdi ateistler bu nüsha hakkında yazılmış bir yazınız var mı

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Farklı kıraate göre yazılmış. Farklı kıraatlerde yazılan Kuranlar’da tek tük harf ve okunuş farklılıkları olduğu zaten biliniyor. Farklı kıraatler farklı lehçelerin telaffuzlarına uyarlanmış lehçeler arası Kuran mealleridir. Yani farklı bölgeler Kuran’ı anlayabilsin diye bazı kelimelerin onların dillerine çevrilmesine farklı kıraatler diyoruz.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

    2. nüsha önce eğitim için yazıldıktan sonra silinip doğrusu yazılmış
      örn:tevbe süresinin başında besmele çekilmez
      silinen kısımda besmele çekilmiş ama yazar hatasını farkına varıp altına la tekul bismillah yazmış(bismilllah deme)sonra hepsini silip doğru şekilde yazmış
      detaylar için asma hilali nin the saana palimpsest kitabına bakabilirsin
      https://www.amazon.com/Sanaa-Palimpsest-Transmission-Centuries-Quranic/dp/0198793790

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

    3. not:kitap için ileri derecede arapça ve ingilizc bilmen gerekiyor

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Gılman konusunda ne düşünüyorsunuz hocam?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

      1. Erkeklere Huri veriliyor ise kadınlara gılman mı veriliyor açısından sormuştum hocam. Zira Huri konusu ateistlerin ağzına sakız gibi yapışık.

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

        1. Huriler eştir kardeşim, muhtemelen de Dünya’dan gelen Cennetlik kadınlardır. Ama Dünya kadınları olmasa bile sorun yok, herkes eş ister. Gılmanlar cennetlik kadınların eşleri olabilir mi? Evet belki de öyledir. Gılmanların çocuk olduğu söylense de belki de Cennete gidecek kadınlara verilecek delikanlı eşler olabilirler. Hurinin karşılığı olabilirler. Bu mümkün. Kuran’da bu düşüncenin aksine bir ayet yok.

           

          Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

          Loading spinner

Başa dön tuşu