Kuran MucizeleriKuran'da kozmoloji

245# Kuran’da YER KABUĞU ALTINDAKİ AKIŞKAN KATMAN betimlemesi

Bu yazıda Kuran’da yüzen yer kabuğu betimlemesine bakalım. Kuran yer kabuğu altındaki akışkan katman gerçeğinden söz ederken bilimsel olarak yer kabuğu akışkan mıdır yoksa yer kabuğu akışkan sıcak bir katman üzerinde yüzmekte midir inceleyelim.

Kuran’da YER KABUĞU ALTINDAKİ AKIŞKAN KATMAN

Carl Sagan “olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir” demişti. Evet, buna bizde katılıyoruz. Olağanüstü kanıtların dini literatürdeki ismi ise mucizelerdir. Bu yüzden Allah mucizeler göstermiş ve insanların en değerli hazinesi olan Allah’a iman ve kulluk ile onları karanlıklardan kurtarmıştır. Kamer-2 suresinde müşriklerin çeşitli mucizeleri (somut delilleri) görünce yüz çevirip sihir olarak adlandırdıklarını bildirmiştir. Sihir olarak adlandırdıklarına göre somut deliller görmüş olmalılar. Fakat biz ahir zaman çılgınları için mucizeler, Kuran’ın her yanına serpiştirilmiş ve o zaman akla gelmesi bile mümkün olmayan bilimsel gerçeklerin çok ustaca ifade edilmesiyle mümkün olabilir.

Daha önce sitemizde 220 numaralı yazıda bilim insanlarının 2014 yılında uzayın aslında sıfır yoğunlukta sıvı bir madde olduğunu ve evrenin bu görünmez sıvı içinde yüzdüğünü açıklarını anlatmıştım. Kuran’da ise güneşin ve ayın yüzdüğünü söylenirken büyük bir mucize gösterildiği açığa çıkıyordu. Bu ifade Kuran’ın uzay hakkındaki mucizelerinin en enfeslerinden sadece biridir.

Dün ise Tur suresi 9. ayeti okurken gelecekte göklerin çalkalanacağını ayetini gördüm.

Tur 9: “O gün gök bir çalkanışla çalkanır.”

Çalkalanmak ifadesi ilginç. Sıvı maddeler için kullanılıyor. Dünya’dan uzaya bakıldığında hiçbir sıvılık emaresi göstermezken Kuran neden kıyamete yakın evrenin çalkalanacağını söylemiştir ve neden bu durum sıvı evren gerçekliğine tam uymaktadır? Bunun cevabını sizlerin keskin sezgilerine bırakıyorum.

Yer kabuğu akışkan sıcak bir katman üzerinde yüzer

Litosfer olarak isimlendirdiğimiz yer kabuğu sıvı bir magma denizi üzerinde yüzmektedir. Bu sıvı magmaya ise manto veya pirosfer denir. Üzerinde yürüdüğümüz yer kabuğu (Litosfer) o kadar incedir ki bir örnekle anlatalım. Örneğin Dünya’yı bir elma boyutuna indirirseniz yerkabuğu ancak elmanın kabuğu kadar kalırdı, gerisi ise manto ve çekirdekten oluşur. Yer altında aktif olarak döngüsel bir akışkan manto tabakası olup, bu döngüsel özelliği sayesinde kendini soğutma imkanı bulur. Yine bu döngüsel ve akışkan özelliği kıtaların sürüklenmesinden ve çarpışmasından ve ayrıca kırılan fay hatlarından da sorumludur. Detaylı yazıya 170 nolu yazımdan bakabilirsiniz.

Çalkalanmak Kelimesi

Acaba bu kelimeyi eski müfessirler de çalkalanmak olarak mı tefsir etmişler diye tefsirlere bir baktım ve gördüm ki evet eski müfessirlerin hepsi de bu kelimeye çalkalanmak demişler ve göklerin kıyamete yakın çalkalanacağını söylemişler. Mesela;

Elmalılı tefsiri: “O gün gök, bir çalkanış çalkalanır. Sema bir çalkanış çalkalanacaktır. Bu cümle, kıyametin dehşetini tasvir etmektedir.”

Razi tefsiri: “”Semânın mevr”i ne demektir? Deriz ki: Semânın (göğün) yerinden, dalgalanarak, çalkalanarak çıkması demektir.”

Kurtubinin tefsirinde yazdığına göre ise bu kelime dalgalar halinde çalkalanmak demektir.

Sonra bu kelime Kuran’da başka hangi ayette geçiyor diye baktım ve tek bir ayette daha geçiyor olduğunu gördüm. Bu ayette ise insanların yere batırılacağı gün yüzen yer kabuğunun çalkalanacağı ifade ediliyor.

Mülk 16: “Gökte olanın sizi yere geçirmeyeceğinden emin misiniz? Bir bakmışsınız ki, o (yeryüzü) sallanıp çalkalanmaktadır.”

Demek ki, yer kabuğunun bazı kısımlarında çöküşler olacak ve bazı kısımları ise coşmuş bir denizdeki yüzen bir gemi gibi dalgalanıp çalkalanacağıdır. İyi ama Kuran yerin bir sıvı üstünde yüzdüğünü ve tektonik plakaların kopup serbest kalmaları durumunda çalkalanarak yüzeceğini ve bazısının batacağını nereden bildi? Kuran’da yüzen yer kabuğu gerçeği neden var? Bunlar ancak bugünün bilgi seviyesi ile bilinebilecek gerçeklerdir.

2012 adlı filmi hatırladınız değil mi? Dünya’nın bu yer kabuğu çöküşünü 2012 yılında yaşayacağı kısmı hariç film bilimsel bir zemine oturtulmuştu. Güneş patlaması ile çok sayıda gelen nötrino yağmuru Dünyanın çekirdeğini ısıtıyor ve magmanın kaynamasına yol açıyordu. Böylece yer plakaları kırılıyor, magmaya batıyor, bazı kısımlar çalkalanarak magmanın üstünde yüzüyor ve magma yeryüzüne fışkırıyordu.

Maya takvimine uyarlanarak 2012 yılında yaşanabilirmiş gibi gösterilen bu senaryo şükür olmadı ama bu senaryonun bilimsel bir altyapısı var. Kuran’ın anlattığı geleceği ve Kuran’da yüzen yer kabuğu gerçeğini gözünüzde somutlaştırabilmeniz için bu filmi örnek verdim.

Yer kabuğu altındaki akışkan katman
2012 filminden bir kare

Dünya Çekirdeğinin Isınması

Fakat filmdeki gibi güneşten gelen nötrino yağmurlarıyla değil, bizzat Dünya çekirdeğinde bulunan radyoaktif maddelerin saldığı jeo-nötrinolar ile Dünya çekirdeğinin giderek ısınması [1] ve bir gün bir düdüklü tencereye dönmesi mümkün. Bilim insanları çekirdekte bulunan Uranyum, Toryum ve potasyumun radyoaktif nötrino salmasından dolayı çekirdeğin ısısını sürekli artırdığını söylüyorlar.[2, 3]

Fakat 2018 yılında bilim insanları çekirdeğin ısınması için daha yakın bir tehlikenin ise çok derinlerde oluşan sıcak gazlar olduğunu açıkladı.[4] 2013 yılında yapılan bir araştırma ise katı çekirdeğin dış sınırının 6000 derece olduğunu ve bunun beklenenden 1000 derece daha fazla olduğunu göstermişti.[5] 2015 yılında ise nötrinoların yaptığı sıcaklık artışının beklenenden fazla olduğu bildirildi.[6] Araştırmalar kabuk hareketlerini sağlayan ana itici gücün yer altındaki sıcaklık olduğunu ve bu sıcaklığın çok artmasının ise yer küresini kaynayan bir hale döndürebileceğini gösteriyor.[7]

Dağların Yürümesi

Tur 9 ayetinde, önce gökte bir çalkalanma olacağı bildiriliyor ve peşine gelen ayette ise “Dağlar yürüdükçe yürür” diyor. Yani yer kabuğu parçalanınca kıtaların ve dağların yüzme hızı artacak demektir. Başka bir ayette “siz dağları görürsünüz durur sanırsınız hâlbuki onlar bulutlar gibi sürüklenmektedir” diyordu. Tur 10’a göre ise gökteki bir çalkalanmanın ardı sıra yer kabuklarının hareketlerinin raydan çıkacağı anlaşılıyor.

Bu çekirdek ısınmasına yol açacak nötrino yağmuru eğer şiddetli bir güneş patlamasından gelirse bu durumda gökteki çalkalanma da tüm evreni ilgilendiren bir çalkalanma değil güneş sistemimizin bir çalkalanışı olduğu sonucu ortaya çıkar. Çünkü 220 nolu yazımızda tüm atomaltı parçacıkların ve fotonların bu uzay sıvısında yüzen bir karakter sergilediklerini anlatmıştık.

Böyle bir güneş patlaması demek güneş sistemini barındıran sıvının çalkalanması ve fotonların ve nötrinoların bu çalkanan sıvıda Dünya’ya zarar vermesi ve yer kabuğunu parçalayacak bir ısınmayı başlatması demektir.[8] Güneş patlamaları kendi etrafındaki bu uzay sıvısının çalkalanmasına yol açsa da yoğunluğu sıfır olduğundan bu etkisi gezegenleri dağıtacak kadar değildir, sadece güneş sistemindeki serbest atomaltı parçacıkların dalgalanıp çalkalanmasına yol açar.

Nötrino Yağmurlarının Sonuçları

Tabi nötrinolar sadece güneşimizden gelmez, 1996 yılında Chicago üniversitesinden Juan Collar nötrinoların süpernova patlamalarından da Dünya’ya gelebileceği ve bunun daha önce Dünya’da yaşanan kitlesel yok oluşların sebebi olabileceğini açıklamıştı.[9]

Böyle bir durumda bütün yeryüzü plakalarının batacağı veya tüm insanların yok olacağı anlaşılmasın. Bu ayette böyle bir şey anlatılmıyor.

Şimdi Tur  suresinin altıncı ayetinden bakarak tekrar bakalım:

Tur 6-10: “Kaynatılmış denize, (andolsun ki). Rabbinin azabı gerçekleşecektir. Onu engelleyen hiçbir şey olmayacaktır. O gün gök bir çalkalanış çalkalanır. Dağlar da bir yürüyüş yürür.”

Yani denizlerin kaynayacağı bir günden bahsediyor ki o gün önce gökte bir çalkalanma meydana gelecek ve dağlar yani kıtalar serbest kalacağı bir olay olacak. Bu olayı ise Mülk 16’dan anlayabiliyoruz. Yer batacak ve batmayan kısımlar bir çalkalanış içine girecek. Kuran bütün bunları vaad edilmiş bir azap olarak anlatıyor. Yani zamanın sonunda Allah’a isyan ve savaş bayrağı açan insanlık böyle bir tokadı yiyecek ki bu tokat emsalsiz bir azap olacak. Korona günlerini aratacak. Fakat bu ayetlerin kıyametten veya insanlığın sonundan haber vermesi kesin değil. Yani insanlık bu tokadı yiyip geride kalan insanlar zor bir hayata sürüklenebilir.

İnsanlığın kıyametini anlatan şu ayet de aynı şekilde yer kabuğu bilgimiz ile çok uyumludur. Çekirdeğin aşırı ısınması sonucu yer kabuğunun her yerden kırılıp yerin dibine batarken uçlarının havada birbiri ile çarpışması, birbirinin üstüne binmesi, dağların birbirine çarpışması kaçınılmazdır ve bahsettiğimiz 2012 adlı filmde bu senaryo işlenmişti.

Hakka 13-14: “Sur’a tek bir üfürüşle üfürüldüğü zaman; Yer ve dağlar kaldırılıp birbirine çarpıldığı zaman

Yine Dünya’nın kıyameti zamanında yerin altındaki ağırlıkların çıkacağı da anlatılmıştır ki yerin altında da erimiş demir madeni olduğunu biliyoruz. Bütün bu ayetler mucizevi bir şekilde birbirileriyle uyumluluk göstermektedir.

Zilzal 1-3: “Yer, o şiddetli sarsıntısıyla sarsıldığı ve ağırlıklarını dışa atıp çıkardığı, Ve insan: “Buna ne oluyor?” dediği zaman”

Özetle;

Şunu anlıyoruz ki Kuran öncelikle göğün çalkalanması ifadesiyle uzayın sıvı dokusunu bir ayetle daha bildirdi. Yerin batması ve çalkalanması ifadesi ile de yerin akışkan bir sıvı üstünde yüzdüğünü, yüzen yer kabuğu olgusunun varlığını, YER KABUĞU ALTINDAKİ AKIŞKAN KATMAN gerçeğini ve batma olduğu gün dalgalanıp çalkalanma da olacağını açıklamıştı. Bilim de bize yer kabuğu altındaki sıcak katman gerçeğini haber verir. Kuran’ın bu felaket senaryosu ise bugün bilim tarafından aynıyla tarif edilmiştir. Bütün bunlar aklı ve kalbi olan insanlar için Carl Sagan’ın bulmayı umabileceği yeterlilikte olağan dışı kanıtlardır. Ne mutlu, Allah’ın verdiği aklı kullanabilenlere.

Referanslar

  1. https://phys.org/news/2017-11-earth-high-energy-neutrinos-tracks.html.
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Radiogenic_nuclide#Radiogenic_heating.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Geoneutrino.
  4. Bezrukov, L. B., Kurlovich, A. S., Lubsandorzhiev, B. K., Mezhokh, A. K., Morgalyuk, V. P., Sinev, V. V., & Zavarzina, V. P. (2018). Geo-Neutrinos and the Earth’s Internal Heat Flux. Physics of Particles and Nuclei, 49(4), 674-677. https://link.springer.com/article/10.1134/S1063779618040135.
  5. https://www.livescience.com/29054-earth-core-hotter.html.
  6. https://physicsworld.com/a/physicists-isolate-neutrinos-from-earths-mantle-for-first-time/.
  7. Rowley, D. B., Forte, A. M., Rowan, C. J., Glišović, P., Moucha, R., Grand, S. P., & Simmons, N. A. (2016). Kinematics and dynamics of the East Pacific Rise linked to a stable, deep-mantle upwelling. Science advances, 2(12), e1601107. https://advances.sciencemag.org/content/2/12/e1601107.
  8. https://vixra.org/pdf/1704.0375v3.pdf.
  9. https://blogs.scientificamerican.com/observations/in-2012-neutrinos-melt-earths-core-and-other-disasters/.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

9 Yorum

  1. ttp://www.dinvemitoloji.com/2020/03/rum-suresi-mucizesi-yalani.html
    Bu sitedeki bir yazıyı size aktarmak istiyorum.Yazının konusu ise Rum suresi’nin mucize olmadığı ile ilgili bir yazı var yukarıdaki linkte ve sizin 229 No’lu yazınızda yani (Rum Suresi Mucize değil mi ?) adlı yazınızda yukarıdaki sitenin bazı iddialarına cevap bulabildim.Ama bazı iddialarına ise cevap bulamadım.Sizden bir ricam var.Yukarıdaki linkteki yazıya (MCC) serinizin ikinci bölümünü bunla alakalı bir yazı yazsanız olur mu ?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Kanka onun cevabı var zaten sitede. Ayrıca bahsettiğin yazıyı biliyorum oradaki arkadaş(lar) lafı öyle bir çarpıtmışki akıllara zarar. Adam çıkıp diyorki aslında kuranda bizanslıların savaşı var derken karşı tarafın sasani olmadığını söylemiş. Bu komik iddiayıda hiçbir tarihi delile dayandırmamış. Tarihten az buçuk anlayan bir kardeşin olarak emin ol ki Rum suresi kelimesi kelimesine mucizedir

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Kardeşim ben maalesef o sitedeki birkaç Rum suresi eleştirilerine cevap bulamadım.Cevabını bulamadığım iddialar şunlardı;

        -Rumlar Persleri yendiğinde Müminlerin sevinmesinini sebebi ne ?

        -Vagna’nın (1911 – 1996) gelecekle ilgili söylediği kehanetlerin büyük bir kısmı şuana kadar gerçekleşmiştir.Nostradamus (1503-1566) Türkiye’de yeni bir cumhuriyet kurulacağını, hatta para biriminin bile değiştini söylemiş.Diyor bu attığım sitedeki arkadaş böyle bir iddiada bulundu eğer bu doğruysa sanki Rum suresi mucize değilmiş gibi bir algı çıkmaz mı ?

        -Diğerki iddiası ise ilk 4 Ayet’te Persler diye hiçbir ifade geçmiyor.Yani Allah’ın Ayetlerinde hiçbir şekilde Sasani kelimesi kullanmamasının hikmeti nedir ? Yani Ayetler şu şekilde olması gerekmezmiydi müsaadenle

        Rum Suresi 1.Ayet:Elif-Lâm-Mîm
        Rum Suresi 2.Ayet:Rumlar SASANİLERE yenildi
        Rum Suresi 3.Ayet:Dünya’nın en alçak yerinde Ama onlar, yenilgilerinden sonra onları yeneceklerdir.
        Rum Suresi 4.Ayet:(Bu da) birkaç yıl içinde (olacaktır). Onların bu yenilgilerinden önce de sonra da emir Allah’ındır ve o gün müminler, sevineceklerdir.

        AMA AYETLERİN GERÇEĞİ ŞÖYLE
        Rum Suresi 1.Ayet:Elif-Lâm-Mîm
        Rum Suresi 2.Ayet:Rumlar yenildi.
        Rum Suresi 3.Ayet:Dünya’nın en alçak yerinde Ama onlar, yenilgilerinden sonra onları yeneceklerdir.
        Rum Suresi 4.Ayet:(Bu da) birkaç yıl içinde (olacaktır). Onların bu yenilgilerinden önce de sonra da emir Allah’ındır ve o gün müminler, sevineceklerdir.
        -0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
        İŞTE BEN BU İDDİALARA CEVAP VEREN BİR MCC
        İSTİYORUM

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

  2. Ben de okudum benim de biraz kafam karıştı cevapların bir kısmı 229 numaralı yazıda var ama hepsinin cevabını vereceğiniz bir mcc olsa çok iyi olur lütfen

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  3. Why God doesn’t help muslims?
    Question:If Islam is the true religion,why God doesn’t help needy,miserable Muslims?
    Answer:I will give a short and laconic answer to this question.No need to give too many examples.
    1)Allah doesn’t send miracle for every needy in the world.Allah shows people the way of salvation.
    2)As the way of salvation all over the Qur’an : work , strive , be honest , do not be unfair , although *He* says , if the Muslim community was persecuted for not following this , then that society entered the damage with its own consent . And to get rid of this situation needed being muslim again,so there is no choice but to apply and get rid of what God says.
    3)Allah never said that there is no difficulty in the world.The world is a place of difficulty , but as a way to ease the difficulties is to apply what Allah says .
    4)History has shown that Muslims taught science and civilization to the world in the ages when the good deeds such as Allah’s obedience , justice and solidarity were applied best .

    5) Even the Arabs, who have never had a state until Prophet Muhammad came . Performed the highest performance and taught civilization to Europe and the whole world .
    To return to that position it depends on following God’s teachings as a society .

    6) God gave you a way for salvation . It does not make sense to blame the doctor for not applying his prescription and getting rid of the disease . It is ridiculous to say why Allah did not help people by applying the Quran and why Muslims are miserable .

    7) Briefly , God has already given his Muslims a prescription for salvation and has already helped them .
    Without distorting the orders of the Qur’an
    honestly, without interpretation , after understanding and applying
    . If you are not the heir to the world , only then
    your excuse may be valid . America and China are
    trying to take control of the whole world while you are asleep .
    Allah created and save you .

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Maşallah kardeşim sana

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  4. O gün müminler sevineceklerden kasıt bedir savaşıdır zaten o gün rumların zaferini araplar duyana kadarrr nostradamusa gelirsek adamın 946 kehaneti den 70 i tutmuş başarı oranı %7 detayına inmek istersen sorularla islamiyet nostradamus yaz ama kuran rumlar yenecek diyor yeniyorlar mekke fethedilecek diyor o da oluyor temiz bir belde diye bir ifade var 1453 e tekabül ediyor yani anlayacağın başarı oranı%100 diğer iddiaya gelirsek rumların o dönem bu kadar büyük savaş verdiği bir ordu söylesin. Ayet 614 civarı inmiş zaten söylediği süre de 3 ila 9yıl 622 gibi heraklius ezici bir zafer kazanıyorzaten hz muhammedi kahin de ettiler denizci de ettiler tarihçi de ettiler umarım yeterli olmuştur O bir kahin sözü de değildir. Ne de az düşünüyorsunuz! (hakka 42)

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Güzel açıklamışsın kardeşim.ALLAH razı olsun.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Önemli değil kardeşim bir Müslümanın kafasındaki bir soruyu cevaplayabilmek benim için çok önemli

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

Başa dön tuşu