Kuran Mucizeleri

228# Lut kavminin helakı bilimsel olarak ortaya çıktı

Lut kavminin helakı tarihteki en ibret verici azgınlıklardan ve helak olaylarından biridir. Genellikle M.Ö. 79 yılında İtalya’da cinsel şehvetlerinin ardına düşmüş başka bir kavim olan Pompei kavminin helakı ile karıştırılı ama ikisi farklı. Lut kavmi bugünkü Kudüs’e yakın bir konumda yaşamışlardı, İtalya’da değil.

En son yazdığım Lut gölünün Dünya’nın en alçak yeri olan yazım hakkında araştırma yaparken Google Earth kullanarak bölgenin üstten görüntüsüne bakıyordum. Gördüm ki bölgenin çevresi yüksek olduğu halde Ölü deniz (Lut gölü) çevresi sanki meteor düşmüş te o bölge oyulmuş izlenimi veriyordu.

Muhtemelen bu çukurun tektonik sebepleri de olabilir, yani hem tektonik sebeplerden hem göktaşı yağmurundan dolayı bir çukurluk oluşmuş olabilir. Fakat Tevrat’ta ve Kuran’da Lut halkının üzerine şehrin altını üstüne çevirecek taşların gökten düştüğünü ve tüm şehri bir anda yok ettiğini yazan önemli bilgiler var.

Kuran’da Lut kavmi

Hicr 73-74: “Arkasından, tan yeri ağarırken, onları o ‘sayha’ (ses) yakaladı.

Anında, (yurtlarının) üstünü altına çevirdik ve üzerlerine yazılı (kayıtlı) taşlar yağdırdık.”

Hud 82: “(Böylece) emrimiz geldiği zaman, oranın üstünü altına çevirdik ve üzerlerine arka arkaya yazılı (zalimler için işaretlenmiş) taşlar yağdırdık.”

Bilimsel araştırmalar Lut kavminin helakını gösteriyor

Bu bölgedeki çöküşte bu meteor yağmurlarının da etkisi olmalıydı. Peki bu düşünce sadece benim aklıma mı geldi yoksa bilimsel bir gerçeklik mi diye bir araştırma yaptım. Sonuçlar muhteşem. Bilim insanları bölgede yaptıkları araştırmalar sonucunda bu bölgede yaşayan insanların 3700 yıl önce meteor yağmurlarıyla yok olduğunu ve bir medeniyetin böylece kalkmış olduğunun sayısız kanıtlarını bulduklarını 2018 yılında açıklayıp ilk kanıtları paylaştılar. Bulgulara göre meteorlar 500 kilometrekarelik bir alanda etkili olup yaşayan hiç kimse bırakmayacak kadar etkiliydi. Meteorun çarpışından sonra çıkan şok ses dalgası yine bu etkiyi genişletip insanları yok etmişti. Aynı şekilde Kuran’da da Lut kavminin helakının gökten gelen taşlarla olduğunu ve memleketin altının üstüne çevrildiğini ve ortaya çıkan şiddetli patlamanın da onları yakaladığını bildiriyordu.

Araştırma birkaç üniversite ortaklığında yürütülmektedir

Tabi bu durum insanların aklına hemen Tevrat’taki ve Kuran’daki Lut kavminin helakı anlatısını getirmesi kaçınılmaz. Dolayısıyla bu konunun etrafında şüphecilerin tartışma ve polemik oluşturma çabaları da kaçınılmaz. Yine de bu bulguların doğruluğundan şüphelenmiyorlar çünkü çok sayıda üniversitenin katılımıyla geniş bir bilimsel çevre tarafından denetlenen bulgular var.

Şimdi, iman etmek için zorlanan ateist arkadaşlara şunu söyleyeyim; inanın bu kadar açık kanıttan sonra hâlâ şüphe hastalığı içinden çıkıp gönül teslimiyeti içinde Rabbinize teslim olan Müslümanlardan olmazsanız yaptığınız her şeyin İlahi ceza yönüyle sorumluluğu bu kadar kanıttan sonra sizin için artık daha zor olacaktır.

Lut kavmi nasıl helak oldu

İslam ansiklopedisinde Lut kavminin helakı şöyle anlatılır:

Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi yedi yerde ismen zikredilen Lût’un İbrâhim’in tebliğini kabul ettiği (el-Ankebût 29/26), onunla birlikte bereketli ülkeye ulaştırıldığı (el-Enbiyâ 21/71), peygamberlerden olduğu (es-Sâffât 37/133), diğer peygamberler gibi âlemlere üstün kılındığı (el-En‘âm 6/86), ona hüküm ve ilim verildiği, sâlihlerden olduğu ve ilâhî rahmete kabul edildiği (el-Enbiyâ 21/74-75) bildirilmektedir. Tevrat’ta iddia edildiği gibi Lût, amcası İbrâhim’in çobanlarıyla kendi çobanları arasında çıkan bir anlaşmazlık üzerine ve mümbit toprakları tercih ettiği için değil peygamber olarak görevlendirilip gönderildiği için (es-Sâffât 37/133) Sodom’a gitmiştir. Kavmine Allah’a karşı gelmekten sakınmalarını, kendisine itaat etmelerini, kadınlar yerine erkeklerle beraber olmalarının büyük ahlâksızlık ve günah olduğunu bildirmiş, bundan vazgeçmelerini istemiştir. Kavmi ise işlerine karışmaya devam ettiği takdirde sürgün edileceğini söylediği gibi, “Eğer doğru söylüyorsan bizi tehdit ettiğin azabı getir” diye kendisine meydan okumuştur.

Bunun üzerine Lût onların yaptıklarının vebalinden kendini kurtarması için Allah’a dua etmiştir (el-A‘râf 7/80-81; eş-Şuarâ 26/160-166; en-Neml 27/54-55; el-Ankebût 29/28-30). Lût’un duasını kabul eden Allah ahlâksız kavmi helâk etmek üzere Cebrâil, Mîkâil ve İsrâfil oldukları nakledilen üç meleği görevlendirir (Fîrûzâbâdî, VI, 56). Melekler genç ve yakışıklı birer erkek sûretinde önce Hz. İbrâhim’e gelip İshak’ın doğumunu müjdelerler, ayrıca Lût kavmini helâk etmek üzere geldiklerini haber verirler (Hûd 11/69-70; el-Hicr 15/57-58; el-Ankebût 29/31). İbrâhim, Lût’un onlarla beraber yaşadığını hatırlatarak helâkin biraz tehiri ve inananların kurtulması konusundaki temennilerini Allah’ın elçilerine tekrarlar (Hûd 11/74).

Hz. İbrâhim’in meleklerle konuşmasının ayrıntıları Kur’an dışı İslâmî kaynaklarda yer almaktadır; benzer bir konuşma Tevrat’a göre Tanrı ile İbrâhim arasında geçmiştir. Hz. İbrâhim meleklere, içinde 400 mümin bulunan bir yeri helâk edip etmeyeceklerini sorar ve oranın helâk edilmeyeceği sözünü alır. Ardından rakamı kademeli bir şekilde ona kadar indirir, fakat orada on mümin bile yoktur (Taberî, Târîḫ, I, 153; Fahreddin er-Râzî, XVIII, 29-30; İbnü’l-Esîr, el-Kâmil, I, 119). Bunun üzerine melekler azap emrinin geldiğini, fakat Lût’un ve ailesinin kurtulacağını bildirirler (Hûd 11/76; el-Ankebût 29/31-32).

Lut kavminin helakı şüphesiz tarihte önemli bir doğal afettir. Çünkü göktaşlarının ardı arkasına yağarak bir toplumu yok etmesi Lut kavminin helakı dışında çok rastlanılan bir olay değildir. Bazı kişiler Lut kavminin helakı olayını eşcinselliğe değil de onların masum insanları zorla eşcinsellik yaptırdığına bağlamaktadırlar. Bu yorum da evet kabul edilebilir. Çünkü Kuran’da da belirtildiğine göre şehre gelen yabancı ziyaretçileri zorla götürüp tecavüz etmek istemişler bunun üzerine Lut kavminin helakı gerçekleşmiştir.

Bu meleklerin kim olabileceklerinin ip uçlarını ise uzaylı ziyaretçiler yazımda bulabilirsiniz.

KAYNAKLAR VE İLERİ OKUMA

  1. https://www.sciencenews.org/article/exploding-meteor-may-have-wiped-out-ancient-dead-sea-communities
  2. https://phys.org/news/2018-12-meteor-air-years-obliterating-dead.html
  3. https://www.universetoday.com/140752/a-meteor-may-have-exploded-in-the-air-3700-years-ago-obliterating-communities-near-the-dead-sea/
  4. https://www.forbes.com/sites/ericmack/2018/12/04/new-science-suggests-biblical-city-of-sodom-was-smote-by-an-exploding-meteor/#a39e69f5c677
  5. https://www.ancient-code.com/3700-years-ago-a-meteor-devastated-the-dead-sea-and-civilization-nearby/
  6. https://curiosmos.com/exploding-meteor-destroyed-ancient-biblical-city-of-sodom-3700-years-ago/
  7. https://www.youtube.com/watch?v=eRBLCMAvqBE
  8. https://www.livescience.com/64179-ancient-cosmic-airburst-middle-east.html

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

6 Yorum

  1. Ahmed Cevdet Paşa da Peygamberler tarihini(?) anlattığı kitapta o bölgenin çöktüğünü anlatıyordu.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Hocam indtagram’a ne oldu lütfen bilgilendirin nır şey yapalım ona göre

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. İnstagram açıldı teşekkürler

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. evet görüşünüz doğru olabilir lakin ben 3700 dan daha fazla olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz tarih MÖ. 1700 lere denk geliyor Lut As ibrahim as ile çağdaş mö 3000 lerde yaşamış olma ihtimali güçlü gözüküyor.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  4. Makalenin altına yazdığınız kaynakların ikincisine girdim hocam. 50 küsur kişi yorum yazmış. Şunu farkettim. Orada da bazı kesimler bu araştırmanın sonuçlarını tatmin edici bulmamışlar, bilimsel değilmiş vs. 🙂 Tabi bunları yazanların çoğu da deist ateist. Bunlar her yerde aynı oluyormuş hocam. 13 yıllık bir araştırmaya bile inançla alakalı mevzu olunca hemen itiraz etmişler. Tabi onlara biraz hak vermek lazım. Onlar kiliseden çok çekti 🙂

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu