EmbriyolojiKuran Mucizeleri

223# 3 karanlık evrede yaratılışın bilimsel açıklaması

Soru: Kuran’da geçen üç karanlık evrede yaratılış nedir? Bazıları 3 karanlık evre yalanı diye yazılar yazıyorlar. Karın duvarı, rahim duvarı ve amnion kesesi gibi anne karnındaki katmanlardan mı söz ediyor.

Cevap: Sık sık tekrar ettiğim müteşabih ayetler kavramını bir kez daha hatırlatıp 3 karanlık evre sorusunun cevabını verelim.

Müteşabih ayetler

Kuran’daki bilimsel ayetler gelecekte anlaşılacak bilimsel gerçeklerden bahseden mucize ayetlerdir. Evrenin oluşumundan, olaylarından veya insanın oluşumundan bahseden ayetler bu türdendir. Bu ayetler müteşabihtir. Yani birbirine benzeşen iki manaları vardır, gerçek manasını Allah ve ilimde derinleşmiş olanlar bilir diyor Kuran (Al-i İmran 7). Yine bir ayette;

Zümer 23: “Allah, müteşabih (benzeşmeli), ikişerli bir kitap olarak sözün en güzelini indirdi. Rablerine karşı içleri titreyerek-korkanların O’ndan derileri ürperir.”

diyerek kitabın müteşabih yönünü ve ikili manasının olduğunu açıklamıştır. İkili mana şu demektir: İlk devirdeki Müslümanlar bir manasını anlar, bilim devri insanları ise ilimde ilerledikleri için ikinci manasını kavrayıp bu ayetlerin bir mucize olduğunu anlarlar. Şimdi buna yeni bir örnek:

Zümer 6: “Sizi annelerinizin karınlarında, üç karanlık içinde, bir yaratılıştan sonra (bir başka) yaratılışa (dönüştürüp) yaratmaktadır.”

3 karanlık evre yalanı

Annenin ve bebeğin melatonin (karanlık hormonu) ihtiyacı

Bazı yazarlar 3 karanlık evrede yaratılış ayetini genelde yorumlarken bu karanlıkların karın duvarı, rahim duvarı ve amnion kesesi olduğu şeklinde yorumlamışlar. Bu yorum yanlış değil fakat ayetin mucize yönünü yansıtan bir yorum değil. Bu yorum zaten ilk Müslümanların anladığı yorumdur. Onlar da bu katmanları iyi biliyorlardı. Çünkü hayvanları kesen kasaplar bu üç yapıyı zaten hergün görüyorlardı. Yani mucize kısmı o nokta değil, o zaten ilk müslümanların anladığı ilk anlamdır. Peki ayetin bilimsel mucizeliği yani ikinci müteşabih manası nedir?

Özellikle 2014 ve sonrasında yapılan birçok bilimsel araştırma gösteriyor ki hamile kalmak isteyen kadınlar ve hamile kaldıktan sonra bebeklerinin sağlıklı gelişmesini isteyen kadınlar geç uyumamalılar ve geceleri ışıklı ortamda kalmamalılar. Çünkü bebeğin oluşumu ve sağlığı karanlıkta salgılanan melatonin hormonuna bağlı.[1] Teksas sağlık merkezinden Profesör Russel J. Reiter bunu şöyle açıklıyor: Geceleri ışığı her açışınızda melatoniniz düşer ve bu da gebe kalma ihtimalinizi azaltır. Gebe kalmak isteyen kadınlar en az sekiz saat ışıktan uzak karanlık bir ortamda uyumalılar. Yeterince karanlıkta kalmazsanız melatonin üretemezsiniz ve bebeğin beyin fonksiyonları yolunda gitmez. Yeterince karanlık olmazsa bebekte dikkat eksikliği, hiperaktivite ve otizm gelişebilir. Karanlık, biyolojik saatin düzenlenmesi için gerekli fakat karanlığın illa uyku ile olması gerekmiyor, uyku iyidir fakat karanlıkta kalmak uykusuz da olabilir” diye sözlerini bitiriyor.[1] 3 karanlık evrede yaratılış hakikati işte bu gerçeği müteşabih olarak yani bilimsel olarak açıklamaktadır.

Zümer 6: “Sizi annelerinizin karınlarında, üç karanlık içinde, bir yaratılıştan sonra (bir başka) yaratılışa (dönüştürüp) yaratmaktadır.”

3 karanlık evrede yaratılış nedir?

Gelelim 3 karanlık evrede yaratılış ayetine. 3 karanlık evrede yaratılış ayeti bize diyordu ki bebeğin gelişimi ” üç karanlık içinde ” yaratılıştan yaratılışa sürmekte yani üç karanlık evrede gelişim oluşmaktadır. Yani dikkatlerimizi bebeğin gelişimi ve karanlığa olan gereksinimi üzerine çekiyor. Mucize bir şekilde bebeğin karanlığa olan ihtiyacını ve gelişimin üç karanlıkla birlikte geleceğini belirtiyor. İlgiçtir ki gebelikte de melatonin seviyesi sürekli aynı kalmaz ve üç dönem halinde keskin değişimler sergiler. ilk 24 hafta’da önemli bir değişim olmaz, 24-36 haftalar arasında melatonin ihtiyacı ve kandaki seviyesi artar, 36. haftadan 40. haftaya kadar ise düşer.[18] Görüldüğü gibi karanlık hormonu olan melatonin ihtiyacı bakımından bebeğin gelişimi de üç ana dönemde gerçekleşir.

Ek açıklama olarak; bebek melatonine yani karanlığa bağlı gelişir dedik. Anne adayı aydınlığa da çıkıyor fakat bebeğin gelişimini sağlayan melatonin aydınlıkta değil karanlıkta oluşuyor. Şöyle bir örnek vereyim, “ilkokul çağındaki çocuklar yiyeceklerle büyür” dediğiniz zaman “bu çocuklar her zaman yiyecek yemiyor öğünlerde yemek yiyor” derseler bu doğru olur, fakat çocukların büyümek için yemek yememeye değil, tam tersine yemek yemeğe ihtiyaçları olduğu gerçeği değişmez. Melatonin de aynıdır. Bebekler gelişim için melatonine ihtiyaç duyarlar bunun gece salgılanması yeterlidir, tüm gün salgılanmasına gerek yok. Gündüz salgılanmaması, bebeğin melatoninle gelişimine devam ettiği gerçeğini değiştirmez.

3 karanlık evrede yaratılış konusunun özeti bu idi, aşağıda ise tıp uzmanlarının anlayabileceği ayrıntılı akademik bilgileri derledim. Tıp bilginiz yoksa bunları okumayabilirsiniz.

3 karanlık evre de yaratılış

Üç karanlık evreye ait ayrıntılı bilimsel açıklama

Melatonin, oosit kalitesi, gebeliğin normal sonuçlanması, embriyo implantasyonu, embriyo gelişimi ve doğumun başlatılmasından rol oynar.[2] C ve E vitamininden daha kuvvetli bir antioksidandır.[3] Aynı zamanda sirkadian ritmini düzenler.[4] Birçok çalışma yeterli karanlık almamaya bağlı olarak melatonin eksikliğinin infertilitede artışa, adet düzensizliklerine, ve düşüklere yol açtığını moleküler seviyede göstermiştir. [5] Melatonin, üreme aktivitesini, folikül gelişimini ve ovulasyonu düzenler.[6] Melatonin plasentayı hızla geçer ve bebeğin doku değişimini ve hormonal metabolizmasını düzenler.[7] Harici olarak enjekte edildiğinde en yüksek ovaryumda biriktiği görülmüştür.[2]

Yüksek melatonin seviyesi folliküler sıvıda birikerek oositi ve follikelleri oksidatif stresten korur.[8] Harici melatonin uygulamasının gebelik oranını artırdığı birçok çalışma ile gösterilmiştir.[9] Melatonin fötüsün beyin gelişiminde etkilidir.[10] Gebelikte anneye harici melatonin uygulanması, bebeğin beyin gelişimini olumlu etkilediği, beyin lezyonlarını ortadan kaldırdığı anlaşılmıştır.[11] Tamura ve arkadaşları yetersiz melatonin üretiminin sebepsiz görünen düşüklerin sorumlusu olduğunu açıklamışlardır.[12] Hamileliğin farklı dönemlerinde melatonin seviyesinin sürekli değiştiği ve bu programda değişiklik yapmanın hamilelik için kötü etkiler yaptığı rapor edilmiştir.[13] Düşük melatonin seviyeleri preeklampsi ile ilişkilendirilmiş[14] ve melatonin takviyesi ise preeklampsiyi engellemiştir.[15] Melatonin doğum zamanını da belirlemede ana elemandır.[16] Melatonin değişimi doğumu belirleyen ana faktördür.[17]

Bütün bu bilimsel gerçekler üç karanlıkta yaratılış gerçeğini anlama yolunda önemli bilgiler vermektedir. 3 karanlık evrede yaratılış yalanı tarzında yazılar yanlıdır, gerçekleri gizlemeğe yöneliktir.

Ayrıca 96# İnsan kan pıhtısından mı yaratıldı? yazımızı da oumanızı tavsiye ederiz.

Referanslar

  1. https://www.livescience.com/46807-night-light-melatonin-fertility-pregnancy.html.
  2. Carlomagno, G., et al., From implantation to birth: insight into molecular melatonin functions. International journal of molecular sciences, 2018. 19(9): p. 2802.
  3. Mahal, H.S.; Sharma, H.S.; Mukherjee, T. Antioxidant properties of melatonin: A pulse radiolysis study. Free Radic. Biol. Med. 1999, 26, 557–565.
  4. Barrett, P.; Bolborea, M. Molecular pathways involved in seasonal body weight and reproductive responses governed by melatonin. J. Pineal Res. 2012, 52, 376–388.
  5. Summa, K.C.; Vitaterna, M.H.; Turek, F.W. Environmental perturbation of the circadian clock disrupts pregnancy in the mouse. PLoS ONE 2012, 7, e37668.
  6. Reiter, R.J.; Tan, D.X.; Korkmaz, A.; Rosales-Corral, S.A. Melatonin and stable circadian rhythms optimize maternal, placental and fetal physiology. Hum. Reprod. Update 2014, 20, 293–307.
  7. Okatani, Y.; Okamoto, K.; Hayashi, K.; Wakatsuki, A.; Tamura, S.; Sagara, Y. Maternal-fetal transfer of melatonin in pregnant women near term. J. Pineal Res. 1998, 25, 129–134. .
  8. Tamura, H.; Takasaki, A.; Miwa, I.; Taniguchi, K.; Maekawa, R.; Asada, H.; Taketani, T.; Matsuoka, A.; Yamagata, Y.; Shimamura, K.; et al. Oxidative stress impairs oocyte quality and melatonin protects oocytes from free radical damage and improves fertilization rate. J. Pineal Res. 2008, 44, 280–287.
  9. Rizzo, P.; Raffone, E.; Benedetto, V. Effect of the treatment with myo-inositol plus folic acid plus melatonin in comparison with a treatment with myo-inositol plus folic acid on oocyte quality and pregnancy outcome in ivf cycles. A prospective, clinical trial. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 2010, 14, 555–561. .
  10. Gitto, E.; Marseglia, L.; Manti, S.; D’Angelo, G.; Barberi, I.; Salpietro, C.; Reiter, R.J. Protective role of melatonin in neonatal diseases. Oxid. Med. Cell Longev. 2013, 2013, 980374.
  11. Supramaniam, V.G.; Jenkin, G.; Loose, J.; Wallace, E.M.; Miller, S.L. Chronic fetal hypoxia increases activin a concentrations in the late-pregnant sheep. BJOG 2006, 113, 102–109.
  12. Tamura, H.; Nakamura, Y.; Terron, M.P.; Flores, L.J.; Manchester, L.C.; Tan, D.X.; Sugino, N.; Reiter, R.J. Melatonin and pregnancy in the human. Reprod. Toxicol. 2008, 25, 291–303.
  13. Tamura, H.; Kawamoto, M.; Sato, S.; Tamura, I.; Maekawa, R.; Taketani, T.; Aasada, H.; Takaki, E.; Nakai, A.; Reiter, R.J.; et al. Long-term melatonin treatment delays ovarian aging. J. Pineal Res.
  14. Bouchlariotou, S.; Liakopoulos, V.; Giannopoulou, M.; Arampatzis, S.; Eleftheriadis, T.; Mertens, P.R.; Zintzaras, E.; Messinis, I.E.; Stefanidis, I. Melatonin secretion is impaired in women with preeclampsia and an abnormal circadian blood pressure rhythm. Ren. Fail. 2014, 36, 1001–1007.
  15. Hobson, S.R.; Gurusinghe, S.; Lim, R.; Alers, N.O.; Miller, S.L.; Kingdom, J.C.; Wallace, E.M. Melatonin improves endothelial function in vitro and prolongs pregnancy in women with early-onset preeclampsia. J. Pineal Res. 2018, e12508. .
  16. Tamura, H.; Takayama, H.; Nakamura, Y.; Reiter, R.J.; Sugino, N. Fetal/placental regulation of maternal melatonin in rats. J. Pineal Res. 2008, 44, 335–340.
  17. Mitchell, M.D.; Sayers, L.; Keirse, M.J.; Anderson, A.B.; Turnbull, A.C. Melatonin in amniotic fluid during human parturition. Br. J. Obstet. Gynaecol. 1978, 85, 684–686.
  18. Mirdamadi, K. (2016). Salivary Melatonin Levels in Pregnant Women with Insomnia: A Prospective Cohort Study with Two Comparison Groups (Doctoral dissertation).

Not: Yazının hazırlanmasında 2 numaralı kaynaktan genişçe yararlanılmıştır.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu