Bilimsel DüzenKuran'da kozmoloji

217# Arşın su üzerinde olması ne demektir?

Hud 7 ayetinde geçen Arşın su üzerinde olması ne demektir?

Hud 7: “O’nun arşı sıvı (su) üzerinde iken amel bakımından hanginizin daha iyi olduğunu denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur….”

Ayetin Arapça ifadesinde geçen MA kelimesi hem SIVI hem SU demektir. Ayette geçen Mâ kelimesi Arapça’da hem sıvı demektir hem de su veya sulu demektir. Örnek olarak Kuran Tarık 7 ayetinde insanın atılan bir sıvıdan yaratıldığını söylerken yine Mâ kelimesini kullanılmıştır ve kast edilen açıktır ki su değil cinsiyet sıvısıdır. Eski Türkçemizde de Mâi kelimesi kullanılırdı ve sıvı demekti.

Arşın su üzerinde olması

Tefsirlerde veya meallerde Hud 7 ayeti su olarak çevrilmiştir. Bunun sebebi bilimsel gerçekliğin henüz ortaya çıkıp evrenin bu ilk maddesinin sıvı olduğunun anlaşılmamış olmasıdır.

Fakat artık değil. Ekim 2018’de Bohr enstitüsü, parçacık hızlandırıcılarda yaptığı deneylerde Xenon çekirdeklerini çarpıştırdılar. Maksatları ise evrenin ilk hali olan Kuark-Gluon plazmasının yapısını anlamaktı. Büyük Hadron çarpıştırıcısında yaptıkları deneylerin sonucu ilginçti. Evren big-bang ile patlayıp açılmadan önce sıvı yapıdaydı. Bu makaleyi Physics Letters dergisinde yayınladılar. Tıpkı Kuran’ın haber verdiği gibi değil mi? Bu mucize değildir de nedir arkadaşlar. Bir insanın evrenin gizemlerinden haber verdiği herşey böyle doğru çıkabilir mi? Bu Kuran evreni yaratan Allah’ın sözleri olduğu daha ne kadar açık olsun?

Arş’ın ne demek olduğunu ise bir yazımda daha yorumlamıştım. Tıpkı bir hücrenin çekirdeği olması ve hücrenin çekirdeği hücrenin program ve yönetim merkezi olması gibi Arş ta evrenin yönetim ve oluşum programını taşıyan çekirdeğidir. Tüm program orada yazılıdır. Evren patlayıp oluşmaya başlamadan önce de tıpkı bir ağacın tohumuna programı yazılı bulunması gibi evrenin bu sıvı tohumuna da evren ağacının programı yazılı idi. Evren bu program üzerinden tıpkı bir ağaç gibi büyümeye devam etmektedir. Allah daha iyi bilir.

Son söz: Evrenin ilk halinin sıvı olduğunun Kuran’da yazması yoruma meydan vermeyecek bir mucizedir.

Ayrıca arş kelimesinin ne demek olduğunu anlamak için 158# Kuran’da deyimler: Kadınlar sizin tarlanızdır, Allah’ın tahtı vs. yazımız da bakınız.

Kaynaklar

  1. Acharya et al. Anisotropic flow in Xe–Xe collisions at sNN=5.44 TeV. Physics Letters B, 2018; 784: 82 DOI: 10.1016/j.physletb.2018.06.059 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037026931830515X?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181015113545.htm
  3. http://www.sci-news.com/physics/fluid-quark-gluon-plasma-06511.html

 

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. Inşallah site ilerde büyüdüğünde bunun gibi bilgiler çok yaygınlaşacak. Elinize sağlık hocam.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Hakka, 17. Melekler onun (göğün) etrafındadır. O gün Rabbinin arşını, bunların da üstünde sekiz (melek) yüklenir. 

    Ben de bu ayet üzerine epey düşünmüşümdür. Arşı su üzerinde olacak ve o gün onu, 8 (melek) taşıyacak… Her ne kadar müteşabih ve bizim algı kapasitemizin dışında olsa da, bu bilgi bize verildiyse, üzerinde düşünmemizde bir beis yoktur, diye düşünüyorum.
    Meleklerin ya da her ne ise, bir yüklenicinin olduğu, yani taşınabilir boyutta bir şey olmalı demek ki arş.. Ve suyun üzerinde olduğu bilgisi veriliyor… Elbette aklımızla idrak edemeyeceğimiz bir tablo, ancak en çok merak ettiğim, nasip olursa bir gün, hakikatini en çok öğrenmek/görmek istediğim konulardan biridir…

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu