Kadın

210# İslam’da çok eşlilik var mıdır? İnsan tek eşli midir?

İnsan tek eşli midir? Tek eşlilik veya çok eşliliğin faydaları var mıdır? İslam erkeklere çok eşlilik mi getirdi? Kadınlara neden çok eşlilik getirmedi?

Cevap: Gelişmiş ülkeler yasal olarak tek eşliliği (monogami) kabul ettiyse de bunu pratikte hayata geçirebildi mi? Tek eşlilik onlara belki geçici bir hümanizm maskesi taktırdı ama maskenin altındaki yüzler söylediklerini hiçbir zaman gerçekleştirmedi gibi görünüyor. Batı medeniyeti tek eşliliği yasalarla sınırladı ama kendi insanlarını tek eşliliğe ikna edebildi mi? Gayrimeşru yollarla çok eşlilik (çok partnerlilik – poligami) eskisinden daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmedi mi? Günümüz ateistleri gibi onlar da İslam’ı, dörde kadar çok eşliliği yasaklamıyor diye eleştirirken kendilerinin daha fazla “çok eşliliğin” içinde olduklarını görmek istemiyorlar mı?

Kuran insan tabiatını göz ardı etmez

Kur’an, yalancı bir hümanist maskesi takıp aldatıcı bir hümanizm gösterisi yapmıyor, çünkü insanın tabiatı neyse onu açıkça söyler. Çok eşliliğin yasaklanmasından sonra batı medeniyetinde önüne geçilemeyen aldatma ve çok partnerli ilişkiler bilim insanlarını insanın zihinsel yapısının çok eşliliğe mi yoksa tek eşliliğe mi daha yatkın olduğunu araştırmaya sevk etti. Buldukları sonuç ise insanın yapısında çok eşlilik hissinin olduğu fakat tek eşli olarak ta yaşayabildiği idi. Antropolog ve tarihçiler insan tek eşli midir sorusunu araştırmışlar ve eski zamanlarda insanların %80’inin çok eşli olarak yaşadığını açıklamışlardır. [1] Cambridge Üniversitesinden Dieter Lukas tek eşliliğe insanları zorlamanın insanlık açısından bir problem olduğunu belirtiyor.[2] Washington üniversitesinden Prof. David Barash ise insanlar için tek eşliliğin doğal olmadığını ve poligaminin uygun olduğunu anlatan ve bu konudaki araştırmaları içeren bir kitabı 2016 yılında çıkardı.[3] Yani kısaca insan tek eşli midir sorusunun cevabını arayan bilimsel araştırmalar tek eşlilik veya çok eşlilik için hangisi doğru ya da yanlıştır demiyor.[4]

İlgili Makaleler

Tek eşliliğin mecbur edilmesi aldatmayı ve fuhuşu artırdı

İnsanın fıtratını değiştirmeden tek eşliliği mecbur kılmak, Batı’da aldatma ve zina olaylarını artırdı fakat hiçbir zaman çok eşliliği bitiremedi. Medeniyetin bu hümanist görünümlü kararı insanları zînakâr yaptı ama Kuran insanın fıtratını en iyi bilen Allah tarafından indirildiği için çok eşliliği yasaklamamıştı, üst sınır koymuş ve toplumları zayıflattığından dolayı zinayı yasaklamıştı. Kuran çok eşliliği yasaklamadı ama tavsiyesinin tek eşlilik yönünde olduğunu da belirtti (Nisa 3). Bilimsel verilere göre insanın fıtratına en uygun olan sözleri söyledi Kuran. Çünkü çok evlilik öyle dışardan göründüğü gibi erkeğe mutluluk getirmez. Erkek mutlu olmak istiyorsa tek evlilik en iyisidir. Türümüzün ilk örneği olan Âdem de tek eşli değil miydi?

Nisa 3: …Eğer adalet yapmamaktan korkarsanız, bir tane ile veya cariyeniz ile (evleniniz). Zulüm ve haksızlık etmemeniz için en uygun olan budur…

Dedik ki bilim ve Kuran insan tek eşli midir konusunda insanın içindeki çok eşlilik fıtratını görmezden gelmiyor. Kuran çok eşliliği yasaklayıp ta zina kapısının açılmasını sağlamıyor. Çok eşliliğin yasaklanması modern toplumlarda artan aldatma ve aldatmaya bağlı boşanmalara sebep olmakta.

İnsan tek eşli midir konusunu araştıran araştırmalar

1998 yılında 16-45 yaş aralığındaki kişiler üzerinde Dünya çapında yapılan ve insan tek eşli midir sorusunun cevabını arayan bir araştırmaya göre İngilizlerin %42’si, Amerikanların %50’si, Almanların ve Meksikalıların %40’ı, Fransızların %36’sı, İspanyolların %22’si eşlerini aldattığını veya aldatabileceklerini kabul ediyorlar. 16-21 yaş arası erkeklerin %40’ı aynı zaman diliminde çok fazla kadınla birlikte olduğunu söylerken bu oran aynı yaş grubu kadınlarda %28 olmuş.[5]

1957’de İngiltere’deki gençlerin %1’i 16 yaş altında ilk cinsel birlikteliği yaşarken 1997 yılındaki bir araştırmaya göre bu oran kızlar için %20’ye erkekler için %25’e yükselmiş.[6] Amerika’da 15 yaşından önce cinsel ilişki yaşayan kızların %40’ı buna zorlandıklarını açıklıyor.[7]

2005 yılında Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre Dünya’da en fazla çok partnerlilik ortalaması 14.5 ile Türkiye’nin. Yani Türkiye’de insanlar ortalama olarak 14 partnerle birlikte olmuş (Hani çok eşliliği yasaklamıştık).  Türkiye’yi ise batı ülkeleri takip ediyor.[8, 9]  Çizelgesi aşağıdadır.

tek eşlilik

ABD’de 2006 yılında yürütülen ve insan tek eşli midir sorusunun cevabını arayan bir araştırmada Amerikalı erkeklerin %20’si tek partnerli, %60’ı ise 2 ila 20 arası partnerle birlikte olan, %17’si ise 20’den fazla partnere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Yani halkın dörtte birinin 20’den fazla partneri var ve %80’İ ise birden çok partnerli.[10, 11] Çizelgesi aşağıdadır.

İnsan tek eşli midir

İngiltere’de düzenli olarak farklı kişilerle birlikte olma oranlarını araştırmışlar ve sonuçlar ürkütücü. Liverpool’da yüz kişiden 13’ü düzenli olarak tek gecelik birliktelikler yaşıyor, Oxford’da %11, Newcastle’da %10. Şimdi bu insanlara sorsan İslam’ın dörde kadar evliliğe izin vermesini korkunç bulduklarını yanıtlayacaklardır muhtemelen.

İnsan tek eşli midir

Kuran insan fıtratını dikkate alır. İnsanlığın yapamayacağı bir şeyi yasaklamaz fakat bir sınır getirir. Bunun yanında uygun olanı da gösterir (Tek eşliliğin daha uygun olduğunu söylemesi gibi). Oysa modern medeniyet ve ateizm, sahte bir hümanist maskesi takar. Koyduğu kurallar gerçekçi ve engelleyici değildir. İnsanlar yine fıtratının gereğini gayrimeşru yollardan yaparlar.

İslam ise kadına veya erkeğe yeni bir çok eşlilik getirmiş değil. Tüm Dünya’da zaten genel töre çok eşliliğin meşru olması idi. Kuran töre üzerinden konuştu. İnsanların kültürlerine dokunmadı. Kültürünüzde tekse tek çoksa çok.

Kadınlar neden çok eşli olamıyor?

Öncelikle çok eşlilik İslam ile doğrudan alakalı bir konu değil, kültürel bir konudur. Toplumsal Dünya kültürleri neden kadınlar da çok eşli olacak şekilde gelişmemiş diye yanıtını aramak gerekir. Bu konu kadın ve erkeğin psikolojik, anatomik ve fizyolojik yapı farklılıkları ile alakalı görünüyor.

İslam kadına veya erkeğe yeni bir çok eşlilik getirmemiş. Tüm Dünya’da zaten genel töre böyle idi. Töre üzerinden konuştu. Yoksa erkeğe çok eşliliği Kuran getirdi de kadına getirmedi değil. Kuran böyle bir şey getirmedi kimseye. İnsanların kültürlerine dokunmadı. Kültürünüzde tekse tek çoksa çok.

Kadınlar erkeklerini paylaşmaktan hoşlanmaz, sorunlar çıkar mı?

Evet insan tek eşli midir konulu yazımızda çok eşliliğin erkeğe huzur getirmeyeceğini belirtmemiz bu yüzdendi. Çok eşlilik insanoğlunun yapısında var, yasaklayamayız ama erkeği mutlu edecek bir yaşam tarzı değil. Çünkü kadınlar arasında da kıskançlık ve rekabet oluşabilir. Mutlaka oluşur diye birşey yok. Fakat erkeğin yaptığı en ufak adaletsizlik çok baş ağrısına yol açar. Yani kadınlar da erkeğini paylaşmak istemez. Bu yüzden ki zaten Kuran “Eğer adalet yapmamaktan korkarsanız, bir tane ile veya cariyeniz ile evleniniz. Zulüm ve haksızlık etmemeniz için en uygun olan budur (Nisa 3)” buyuruyor. Şu da var ki bazen hastalık gibi nedenlerden dolayı kadınlar kendi kocasını ikinci bir kadın ile evlendirebiliyor. Çünkü kocasını fiziksel olarak tamamlayamamak ta kadını üzer, bu sebepten dolayı kocasının hakkına girmemek için başka bir kadınla kocasını evlendirenler de oluyor. Bu konu çok su götürür, iki kadınla birlikte geçinmek çok zordur, bu yüzden bir zorunluluk hali yoksa tıpkı Kuran’ın dediği gibi erkeklerin tek eşliliği en iyisidir.

Bazı mealler Nisa 3’ü “cariyeniz ile yetinin” diye bitiriyor bu doğru mudur?

Orada yetinin diye bir kelime kullanılmaz. Bu gibi durumlarda kelimesi kelimesine meal vermeye çalışan ve cümlede olmayan kelimeleri parantez içinde göstererek karışıklığa meydan verilmemesini sağlayan Hayrat neşriyat mealine bakabilirsiniz:

Nisa 3: Eğer yetim olan (kız)lar hakkında (kendileriyle evlendiğiniz takdirde) adâletli olamayacağınızdan korkarsanız, o hâlde size helâl olan (başka) kadınlardan iki(nci), üç(üncü)ve (en çok) dörd(üncü hanımınız) olmak üzere nikâhlayın!(1) Buna rağmen (onların da aralarında) adâletli olamayacağınızdan korkarsanız, artık bir tek (hanım) veya sâhib olduğunuz câriyeler (ile yetinin)! Bu, haksızlık etmemenize daha yakındır.

Görüldüğü gibi yetinin veya evlenin demiyor fakat ilk cümlede nikahlayın geçmişti ve ikinci cümlede fiil kullanılmadı, dolayısıyla ikinci cümlede birinci cümlenin fiiline bağlıdır ve anlamı “tek bir eş veya cariyelerinizi nikahlayın” olmaktadır. cariyelerin nikahlanması gerektiği Nur 32 ayetinde de geçmişti. Bu ayette nikahlama fiili (enkihu) geçer.

Nur 32: Sizden bekar olanları ve kölelerinizden, cariyelerinizden temiz olanları nikahlayıp evlendirin; yoksulsalar Allah, lutfuyla zengin eder onları ve Allah’ın lütfü boldur ve o, her şeyi bilir.

Kısaca; İnsan tek eşli midir, hem tek eşli hem de çok eşlidir, birinden biri yasaklanırsa insan tabiatına aykırı hareket edilmiş olur. İslam insanlığa çok eşlilik getirmiş değil. Kültürünüzde tek eşlilik varsa tek eşlilik yaparsınız çok eşlilik varsa çok eşlilik yaparsınız. O zamanın toplum yapısı çok eşli olduğu için kendi kültürleri üzerinden konuşmuştur. Bugün tek eşli toplumda yaşıyorsanız ve çok eşlilik yapmıyorsanız, yazılanları tek eşlilik üzerinden ele alıp kendinize iyilik dersleri çıkaracaksınız.

Ayrıca 284# Şeriat nedir? Şeriatla yönetilen ülkeler şeriatla mı yönetiliyor? makalemizi okumanızı öneririz.

KAYNAKLAR

  1. https://www.psychologytoday.com/us/blog/not-born-yesterday/201605/monogamy-is-not-natural-human-beings.
  2. https://www.nytimes.com/2013/08/02/science/monogamys-boost-to-human-evolution.html.
  3. Barash, D.P., Out of Eden: the surprising consequences of polygamy. 2016: Oxford University Press.
  4. https://evrimagaci.org/insan-tek-esli-monogam-bir-tur-mudur-cok-esli-poligam-bir-tur-mudur-5553.
  5. Mackay, J., Global sex: Sexuality and sexual practices around the world. Sexual and Relationship Therapy, 2001. 16(1): p. 71-82.
  6. Macleod, M., Everybody else does it. 1997, Observer.
  7. Gentleman, A., Britain top for single teenage mothers. Guardian Weekly, 1998. 24.
  8. http://durexnetwork.org/SiteCollectionDocuments/Research%20-%20Face%20Of%20Global%20Sex%202005.pdf.
  9. https://www.statista.com/statistics/248856/average-number-of-sexual-partners-in-selected-countries-worldwide/.
  10. Lehmiller, J.J., The psychology of human sexuality. 2017: John Wiley & Sons.
  11. https://www.lehmiller.com/blog/2012/6/8/sex-question-friday-whats-your-number.html.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

8 Yorum

  1. edna kelimesi en aşağı demek neden en uygun olarak kullanılıyor
    ayetin anlamı sapmamanız için en aşağı olan budur diye çevrilmesi gerekmiyor mu

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Selamun aleykum abi , bir sorum var;coolidge efekti diye bir şey var (yeni dişi ye karşı libido nun yükselmesi ve sürekli birlikte olunan dişiden de soğuma durumu oluyor dopamin seviyesi düştüğünden dolayı kısaca) Bu durum evli olan bireyler için partnerinden sıkılıp yeni partner arayışlarına dolayısıyla gözünün dışarda olmasına sebep olmaz mi eğer öyle bir şey söz konusu ise hiç evlenmemek ve çok ilişki daha mantıklı olmaz mı?
    Yani beyin yenilik sevdiği için sürekli başka kadınlarla olmak ister ve her seferinde dopamin seviyesi çok yüksek olur ama tek bir partnerle olunca bir süre sonra dopamin seviyesi düşüyor ve cinsellikten keyif alamaz haline geliyor yani bu durum evliliğe ters gelen bir durum değil mi abi siz neler düşünüyorsunuz?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Sorularınızı forum kısmında insanlarla paylaşın lütfen.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Selamun aleyküm ; coolidge efekti diye bir şey var (yeni dişi ye karşı libido nun yükselmesi ve sürekli birlikte olunan dişiden de soğuma durumu oluyor dopamin seviyesi düştüğünden dolayı kısaca) Bu durum evli olan bireyler için partnerinden sıkılıp yeni partner arayışlarına dolayısıyla gözünün dışarda olmasına sebep olmaz mi eğer öyle bir şey söz konusu ise hiç evlenmemek ve çok ilişki daha mantıklı olmaz mı?
    Yani beyin yenilik sevdiği için sürekli başka kadınlarla olmak isterve her seferinde dopamin seviyesi çok yüksek olur ama tek bir partnerle olunca bir süre sonra dopamin seviyesi düşüyor ve cinsellikten keyif alamaz haline geliyor yani bu durum evliliğe ters gelen bir durum (tek eşlilik için)
    Siz neler düşünüyorsunuz?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  4. Hocam iyi günler. Peygamberimizin (S. A. V)
    bu sınırın dışına çıkabilmesine ruhsat olarak bir ayet veya dayanak var mı? Zira 4 kadından fazla evlilik yapmıştır. Yoksa bu sınıra tabi değil midir?
    Birde eşin rızası olmadan habersizce evlilik yapmak uygun mudur? Ayette eşlerin arasında adil olunması gerektiği anlaşılıyor. Bazıları direkt eşinden bile habersiz bir anda nikah kıyıyor ve kadın haklı olarak tepki gösteriyor. Adilik kavramı içinde adilliğin sağlanması için eşin rızası ile çok evliliğin yapılması fikrindeyim. Siz ne düşünüyorsunuz?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Peygamberin evlilikleri herkesin bildiği gibi farklıdır. Evliliklerin zevk için yapılmadığını hanımlarının çoğunun yaşlı olduğunu ve biri hariç diğer hepsi dul olduğunu anlatmama gerek yok. Yani Onun evlilikleri keyif evliliği değildi. Keyif evliliği olsa idi hepsi bakire genç kızlardan oluşurdu. Kısaca Peygamberin evlilikleri de Allah’ın isteği ile oldu. Bunu şu yazıda açıkladım: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/03/ahzab-suresi-hz-zeynep-ve-hz-muhammedin-evliliklerinin-psikolojik-analizi/

      İkinci soruya gelirsek Kuran’da bu konuda hüküm yok. Demek ki toplumsal örfe bırakılmış. Bugünkü toplumsal yapı ise eşin rızasının alınmasını ister.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  5. Merhaba, öncelikle Allah razı olsun, ellerinize sağlık.
    Ancak bu yazıyı okuyunca aklıma şöyle bir soru takıldı, bunları söylediğimiz insanlar da aynı soruyu sorabilir diye sormak istedim. Peki Rabbimiz erkek fıtratını neden çok eşliliğe uygun yarattı? Yaratan elbette erkeği de dişi gibi tek eşliliğe uygun olarak yaratabilirdi isteseydi…

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Erkeğe ve kadını farklı fıtrat ve misyonla yarattı. Düşünce yapıları bile çoğu zaman farklı. Kabiliyetleri farklı, sosyal hayatta birbirlerini tamamlıyorlar. Allah neden kulağımızı böyle yarattı da şöyle yaratmadı diyemeyeceğimiz gibi bu sorunuzun da bir cevabı yok.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu