Bilim Kuran'la ÇelişmezEmbriyoloji

96# İnsan kan pıhtısından mı yaratıldı? Biz insanı kan pıhtısından yarattık hakikati

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ne demektir? İnsan kan pıhtısından mı yaratılır? Aşağıdaki ayetlerde geçen “alaka” kelimesi bazı meallerde kan pıhtısı olarak anlaşılmış, fakat insan kan pıhtısından değil yumurta hücresinden oluşur. Bu bilimsel bir çelişki değil midir?

MU’MİNÛN-14: Sonra nutfeyi alaka yaptık. Peşinden, alakayı, mudga bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere (iskelete) çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.

96/ALAK2: “İnsanı da alaka’dan var etti”

Nutfe, Alaka, Mudga

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetindeNutfe” insan yaratılışının ilk hücresi anlamındadır. Döllenmiş yumurta yani zigot hücresine karşılık gelir. Mudga ise bir çiğnemlik et demektir ki bunu ünlü bilim adamı Moore embriyonun üzerindeki somit yapılarının tam olarak nasıl bir diş izine benzediğini bildirmiştir. İnternette aratıp buna bakabilirsiniz.

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetinde Alaka “ عَلَقَةٌ ”  kelimesinin Arapça sözlüklerdeki anlamına baktığımız zaman “1 )asılı duran madde, 2)sülük ve 3)kan pıhtısı” anlamlarına geldiğini görürsünüz. [bk. ibn faris(ö. 395), mucemul-’lüğa; el-cevheri(ö. 393), es-sihah; ez-zebidi(ö. 1205), tacu’l-arûs; ibn manzûr(ö.711), lisanu’l-arab; el-firûzâbâdi(ö.817), el-kamusu’l-muhit] Veya şu link: https://www.almaany.com/tr/dict/ar-

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetinin üç hakikati

1 ) Asılı duran madde: Yeni döllenmiş yumurta hücresi de rahimde tutunacağı noktaya doğru 4 gün boyunca ilerler, blastokit haline gelir ve gelip rahime yapışıp asılır. Bu BİR. Aşağıda resimleri gösterilmektedir.

Kaynak: Webster, S., Morris, G., & Kevelighan, E. (Eds.). (2018). Essential Human Development. John Wiley & Sons.
Rahime tutunan Blastokistin kan damarlarıyla kaplanması ve gömülmesi

2) Sülük: Daha sonra rahim tarafından kan damarları ile sarılıp rahim içine çekilir ve bir sülük gibi rahim içine gömülüp kan emmeye başlar. Bu İKİ.

“Encyclopaedia of Occupational Health and Safety: The body, health care” adlı kitapta şöyle açıklıyor:

İmplantasyon (rahime tutunma) blastokistin (5-9 günlük rahme tutunan embriyo) endometriumun (rahim iç duvarı) bezleri ve kan damarlarından gıda ve toksikantları emmelerini sağlar.

Aşağıda ekran görüntüsü ve linki verilmiştir.

2021 10 12 171626

Kitap kaynağı: Google kitaplar linki

3) Kan pıhtısı: Tam gömüldüğü noktada bir kanamaya yol açar, üzeri tamamen kan pıhtılarıyla kaplanır. Bu kan dışarı akacak kadar çoktur ve anne tarafından adet kanaması olarak algılanır. Daha sonra bu kan gider ama embriyonun üst tarafı bu kan pıhtısı ile kapatılır ve böyle bir rahime bakarsanız dıştan ancak bir kan pıhtısı görerek blastokistin olduğu yeri anlayabilirsiniz. Bu da ÜÇ.

Bir kelimenin her 3 anlamı da embriyonun bu halini mükemmel tanımlıyorsa siz o kitaba mucize demez misiniz? Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetinde açık mucize yoktur da tesadüf mü vardır? Bu kadar tesadüf olur mu?

Kaynak kitaplar

Essential Human Development kitabı sayfa 40’ta şöyle der: “Blastokist, rahim içine gömülür. Blastokist tarafından oluşturulan bozulmuş uterus epiteli bu aşamada kapanır ve  küçük bir “tutunma kanaması” oluşur. Kan kaybı, adet kanamasından daha hafif olmasına rağmen, bu kanamanın zamanlaması, adet kanamasının başlama tarihi ile aynı zamana denk gelebilir. Anne, henüz hamile olduğunu anlamamış olabilir ve bunu normal bir adet döngüsünün başlangıcı sanabilir.”

“Langman’ın medikal embriyoloji kitabı sayfa 108’de şöyle der: “Kadın, tohumdan sonraki 14. günde bir komplikasyon olarak kanama geçiriki, bu blastokistin rahim duvarına girerken oluşturduğu yıkıcı etkiden dolayıdır.” Sayfa 50’de ise  şöyle der: “ Blastokist 9. günde rahime iyice girmiştir. Oluşan yara ise dıştan kan pıhtısıyla kapatılmıştır.” Aşağıdaki resimde aynı sayfadan alınmıştır. Kistin girişinde görülen “Fibrin Coagulum” kan pıhtısı demektir.  Dokuzuncu günde rahim duvarını incelerseniz embriyoyu bir kan pıhtısı olarak göreceksiniz.

Kaynak: Sadler TW. Langman’s medical embryology: Lippincott Williams & Wilkins; 2015.

Biz insanı kan pıhtısından yarattık

Kaynak: https://naijaaparents.com/pregnancy-week-3-3-weeks-pregnant-all-you-need-to-know/

Sonuç olarak;

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetini embriyoloji kitaplarından araştırmakları için çoğu müslümanlar da ” Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayetini “ tevil etmeye çalışmış ve orada kan pıhtısı anlamında değil sevgi anlamında kullanılmış gibi yorumlar yapmışlar. Oysa her zaman söylerim Kuran bir şeye ne diyorsa odur. Müslümanlar olarak bilimi de düzgün araştırmalıyız ve ayetlerin mealini ilgili bilimi inceledikten sonra yapmalıyız. Burada kelimenin “asılı durmak” ve “sülük” anlamlarını bile tek başına harika tanımlıyor.

Eğer bir kelimenin her 3 anlamı da blastokistin özelliklerini mükemmel tanımlıyorsa o  kelime özel seçilmiştir, tesadüf olamaz, deha ile de açıklanamaz ve siz o kitaba artık mucize demelisiniz. Fakat gözünü kapatmayı tercih edenler de kendi bilir göz kapamakla güneş yerinden gitmez. O Allah ki 2 trilyon galaksiyi idare ederken insanın yaratılışını da muhteşem sistemlerle idare eder. Çünkü O’nun için küçük büyük yoktur.

Ayrıca 95# Kuran’a göre gebelik süresi 6 ay mıdır? yazımızı tavsiye ederiz.

KAYNAKLAR VE İLERİ OKUMA

Webster, S., Morris, G., & Kevelighan, E. (Eds.). (2018). Essential Human Development. John Wiley & Sons.

Sadler TW. Langman’s medical embryology: Lippincott Williams & Wilkins; 2015.

https://naijaaparents.com/pregnancy-week-3-3-weeks-pregnant-all-you-need-to-know/

http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/what-is-implantation-bleeding/

http://www.bounty.com/getting-pregnant/getting-pregnant-naturally/am-i-pregnant/implantation-bleeding

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-long-does-implantation-bleeding-last

Biz insanı kan pıhtısından yarattık ayeti mucizedir.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

5 Yorum

  1. Hocam yalnız keith Moore kurandaki embriyolojiyi bilim ile yorumlamış ve hepsini doğrulanmıştır.ve sülük tabirini yani alak dogrulamis ve 7-24 gün arası dönem dye bildirmistir.5 gün demissiniz.ama bende makalesini okudum not tuttum

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Embriyoloji kitaplarında 5. günde rahime tutunduğu yazıyor. 24 güne kadar uzaması imkansız. Çünkü adet döngüsünü geçmiş olur ve yeni döngü başlar. Yazısını gönderirseniz bakayım, muhtemelen farklı birşeyden bahsediyordur.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. İyi de hocam sizde 9 gün diyorsunuz işte 5 yazmiyor. Keith Moore da 7-24 gün arası diyor adam.makalesinde yazmış zaten doğruluyor sadece sizinle gün sayısı farkli

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Hocamız 5-9 gün arası yazdı.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Ayrıca yine konu ile ilgili verdiğiniz kaynaklarda langman s 108 de 14 gün diyor. Ee Moore da 7-24 arası diyor değişen birşey yok

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu