Genel

89#Kalp neden mühürlenir?

Bakara 7: “Allah, onların kalpleri ve kulakları üzerine mühür vurmuştur; gözlerinin üzerinde perdeler vardır. Büyük azap da onlar içindir.”

Soru: Allah neden kalpleri mühürler?

Cevap: Allah, kişinin günahlarından, azgınlığından ve isyanından dolayı kalpleri mühürler. Yani kalplerin mühürlenmesinin ilk sebebi kulun azgınlığıdır. Bu aslında birçok ayette anlatılmıştır. Fakat Kuranı bilmem kaç defa okuduğunu iddia eden ateist arkadaşlar bu ayetlere gelince gözlerine perde çekilmiş gibi göremeden gitmekteler.

ARAF 100-101: … Eğer biz dilemiş olsaydık onlara GÜNAHLARI NEDENİYLE bir musibet isabet ettirirdik; ve kalplerine damgalar vururduk da onlar böylelikle işitmeyenler olurlardı. İşte bu ülkeler, sana onların `haberlerinden aktarmalar yapıyoruz.` Gerçekten, onlara elçileri apaçık belgelerle gelmişlerdi. Ama daha önceden YALANLAMALARI NEDENİYLE iman eder olmadılar. İşte Allah, inkâr edenlerin kalplerine böyle damga vurur/mühürler.

YUNUS 74: Sonra onun ardından kendi kavimlerine elçiler gönderdik; onlara apaçık belgeler getirmişlerdi. Ama daha önce onu yalanlamaları nedeniyle inanmadılar. İşte biz, haddi aşanların kalblerini böyle damgalarız/mühürleriz.

ENAM 107-108: Bu, ONLARIN DÜNYA HAYATINI AHİRETE GÖRE DAHA SEVİMLİ BULMALARINDAN ve şüphesiz Allah`ın da inkâr eden bir topluluğu hidayete erdirmemesi nedeniyledir. Onlar, Allah`ın, kalplerini, kulaklarını ve gözlerini mühürlediği kimselerdir. Gafil olanlar onların ta kendileridir.

MÜNAFİKUN 3: Bu, ONLARIN İMAN ETMELERİ SONRA İNKÂR ETMELERİ DOLAYISIYLA BÖYLEDİR. Böylece kalplerinin üzerini mühürlemiştir, artık onlar kavrayamazlar.

SAFF 5: Ne zaman ki ONLAR EĞRİLİP-SAPTILAR Allah da onların kalplerini eğriltip saptırdı. Ve Allah, fasık bir kavmi hidayete erdirmez.

TEVBE 87 : (Savaştan) GERİ KALANLARLA BİRLİKTE OLMAYI SEÇTİLER. Onların kalbleri de mühürlendi. Bundan dolayı kavrayıp-anlamazlar.

MUMİN 35: “Onlar kendilerine gelmiş hiçbir delil olmaksızın, Allah’ın ayetleri hakkında tartışan kimselerdir. Bu ise Allah katında ve iman edenler katında büyük öfke ve gazap gerektiren bir iştir. Allah, her kibirli zorbanın kalbini işte böyle mühürler.”

GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KALPLERİN KİRLENMESİNE ve MÜHÜRLENMESİNE SEBEP OLAN İNSANIN KENDİ GÜNAHLARIDIR, İNKÂRLARIDIR, DOĞRULUKTAN ISRARLA SAPMALARIDIR.

Bunu şu örnekle daha net anlayabilirsiniz. Örneğin sizin bir ağaç bahçeniz var ve hergün su arkının önünü açıp suluyorsunuz. Böylece ağaçlar can buluyor. Fakat sonradan arkın önünü açmayı bıraktınız ve ağaçlarınız kurumaya başladı. Burada kurumayı yapan Allah’tır. Çünkü ağacın kuruması da basit bir iş değildir. Ağacın büyümesini biz yapmadığımız gibi kurumasını da biz yapmıyoruz. Fakat büyümesinin de kurumasının da sebebi bizim kendi fiilimizdir. Aynı şekilde kalbin açık olması da mühürlenmesi de insanın fillerinin doğal sonucudur.

Bir kişi sulamayı bırakıp ağacın kurumasına sebep olduğunda “Allah bunu neden kuruttu ki bir gün sulardım elbet” diyemeyeceği gibi “Allah neden kalpleri mühürlüyor ki, birgün belki anlardık gerçeği” de diyemez. Çünkü kabin mühürlenmesi de ağacın kuruması gibi özgür iradeyle yapılan fiillerin kaçınılmaz sonucudur, bir fıtrat kanunudur.

Buna rağmen insan iman edip tövbe ederse kuruyan ağaçların bazen yeşermesi gibi Allah kalpleri tekrar açabilir:

CASİYE 23: “De ki: “Gördünüz mü/düşündünüz mü hiç; eğer Allah sizin işitmenizi ve görmenizi alır ve kalplerinizi mühürlerse, onları size Allah`tan başka getirebilecek ilah kimdir?” Bak, biz ayetleri nasıl açıklıyoruz da onlar yine sırt çevirip-engelliyorlar?”

Ömrünü küfürle geçiren bazı insanların sonradan hidayet olmaları ise muhakkak onların tekrar düşünmeye başlamaları, inadı bırakıp insafla yaklaşmalarıdır. Böylece kalplerin kilidi tekrar açılıp Allah’ı anlayabilirler.

ENFAL 53: “Bu, bir kavim (toplum), kendinde olanı değiştirinceye kadar Allah’ın, ona nimet olarak bağışladığını değiştirici olmayışı nedeniyledir. Allah şüphesiz işitendir, bilendir.”

Ek olarak, Kalplerin düşünme ile ilişkisini ise şu yazıda açıkladım:

https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/07/44-kalp-dusunur-mu-kuran-ve-bilim-bu-konuda-ne-diyor/

heart-864605_960_720

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

3 Yorum

  1. Merhaba, ”Müminun” diye yazdığınız sure ”Mü’min” suresi olması gerekiyor. Düzeltme yaparsanız sevinirim sizin adınıza.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Düzelttim, haber verdiğiniz için teşekkürler.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu