Genel

13# Pozitif bilimler insanı üstün mü yapar?

Uzun zamandır düşünüyorum ki çağımızdaki bilim seviyesinin geldiği noktadan ve bizim evreni ve maddeyi daha iyi tanımamızdan dolayı ve Kuran’da da bilimsel mucizeleri eski insanlardan daha iyi görebilmemizden dolayı acaba bizler eskilerden daha mı kuvvetli bir inanca sahibiz? Daha mı aydınız ve şanslıyız?

Bilim, içinde bulunduğumuz evreni ve dolayısıyla evrenin tasarımcısını tanımamız için bir ışık bir meşale olarak işlev görür. Diğer bir yönü ise,  bu zamanın sihirbazlarının elinde “bilim sopası” olduğu için, Kuran’ın gösterdiği bilimsel mucizeler onların sihirlerini yutmak üzere elimize verilmiş birer asadır. Musa’nın asası gibi. Her zamanın sihirbazının değişik bir sihri vardı ve Kur’an, her çağın sihirlerini yutarak çağımıza geldi ve bugünlerde alternatif olarak gösterilmeye çalışılan bilim sihirbazlarının sihrini yutuyor, inatlarından çoğu secdeye kapanmasa da akıllarını hayretler içinde çaresiz bırakıyor. Evet bilim de bir Nur’dur fakat sonsuzluğu keşfetme yolculuğunda bilimin aldığı her mesafe sonsuzun yanında matematiksel olarak bir öncekinden daha fazla olmayacaktır. O yüzden zayıf bir Nur veya ışıktır. Bazen de doğru kullanılmadığı zaman sonsuzun yanında asla bir hiç bile olamayacak bilgisiyle Tanrı’nın bilgisine meydan okuyabileceği zannına kapılan insanları bile ortaya çıkarabiliyor. Kendi ışığına güvenip Güneşin ışığına sırt çeviren gece dışarı çıkan ve sonsuz bir karanlıkta kalan ateist bilim insanları gibi. Anladım ki bilim ilerlese bile eski insanlardan Rabbini tanıma yönüyle ileri geçemiyoruz çünkü sonsuza bütün rakamlar eşit uzaklıkta olduğu gibi Sonsuz bilgi sahibi Yaratıcıyı tanımada hepimiz yine sıfır değerini alıyoruz. Üstünlük belki göreceli olarak insanın insana karşı kıyaslanmasıyla olabilir. Yoksa sonsuzla kıyaslandığında kimsenin kimseden farkı yoktur. O yüzden olsa gerek Kur’an Rabbimizi hakkıyla tanıyamadığımızı hiçbir çağı hariç tutmayarak şöyle haber veriyor:

Onlar, Allah’ın kadrini hakkıyla takdir edemediler. Şüphesiz Allah, güç sahibidir, azizdir. Hacc 74

İlgili Makaleler

Bu ayet, Rabbini tanıma yolculuğumuzun henüz ilk safhasının Dünya’daki hayatımız olduğunu ihtar eder bize. Cennette veya Cehennemde Rabbimizi tanımaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar… Çünkü sonsuzluk vaad edilmiş ve insanın Sonsuz olan Rabbini artık her yönüyle tanıyacağı bir noktaya gelmesi düşünülemez, bunu insanda arzu etmez. Herşeyin bilinmesi herşeyin anlamsızlaşması demektir. Her yeni gün biraz daha tanıdığı hayretlerle büyüklüğünü sonsuza kadar izlediği bir Tanrı ancak sonsuz evrenin sonsuz ilim ve sonsuz kuvvet sahibi Tanrı’sı olabilir.

 

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

4 Yorum

  1. Üstünlük bilimle değildir. “Ve gevşemeyin ve mahzun olmayın! Eğer mü’min iseniz, üstün olan sizsiniz.”[Kuran 3:139]. “Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır.”[Kuran 49:13]. Üstünlük elbetteki ilimle değildir fakat ilim önemlidir.
    ” De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. ” [Kuran -39:9].
    Hepimizin ilmi birbirinden farklıdır. Bizler herşeyi bilemeyiz. Ayrıca inanç kısmında hangi ilim seviyesinde olursak olalım mutlaka sınavlara tabi olacağımız kesindir. O yüzden bilimle uğraşan insanlarında bir kısmı inanıp diğeri inanmayabilir. Ama ilim biz inananlar için önemlidir Kuran’ı okuyup anlamak için önemlidir. Öğüt alabilmek özgürce düşünebilmek için önemlidir. “Dinsiz bilim topal, bilimsiz din kördür.” – Albert Einstein. Bu sebeple ki okuyalım ve Rabbimizi daha yakından tanıyalım. “Ve sema; Biz onu büyük bir kudret ile bina ettik. Ve muhakkak ki (onu) genişletici olan elbette Biziz.” [Kuran -51:47]. Rabbimin evreni genişlettiğini binlerce yıl önceden bize söylediğini anlayan insanlar olalım. Kanıt isteyenlere daha nice kanıtlar vardır ama ancak okuyarak, öğrenerek akıl erdirerek ve gördüğünüz gibi bilimle anlayabiliriz. Bilimler gerçek oldukları sürece Allah’ın birer ayetleridir. Gelin hep birlikte Allah’ın ayetlerini okuyalım. Sevgilerle.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Tamamlayıcı yorumunuz için teşekkürler.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Asıl iyi niyetle, güzelliklerle emek vererek bu siteyi inşa ettiğiniz için ben teşekkür ederim. Allah sizden razı olsun. Emin olun yaptıklarınızın ecirlerini Allah katında kesinlikle bulacaksınız. O yüzden kalbiniz müsterih olsun ve şeytan size kötü fikirler getirerek yaptığınız veya yapmayı istediğiniz iyi şeylerden vaz geçiremesin. Bilen olarak ve şahit olarak şüphesiz Allah yeterlidir. Hayırlı ve mutlu cumalar. Yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

Başa dön tuşu