Genel

114# Bunun üzerine yıllarca mağarada kulaklarına vurduk (Kehf 11) ayeti bize ne diyor?

Kehf suresinde geçen Ashab-ı Kehf’i hepiniz bilirsiniz. Bu gençler zalim krallarına isyan edip bir mağaraya sığınıyorlar. Allah ise onları 309 yıl uyutup sonra uyandırıyor. Fakat uyandıklarında dedikleri şey: “Bir gün ya da günün bir parçası kadar kaldık”. Kuran bize burada zamanın göreceli yönünü öğretiyor. Yani bu insanlar kendilerine göre bir gün uyumuştu ama dışarıda 309 yıl geçmişti. 

Kehf 11: “Bunun üzerine yıllarca mağarada kulaklarına vurduk”

Yıllarca mağarada kulaklarına vurulması dış Dünya’ya göre geçen zamanın ifadesidir. Çünkü bize göre onlar yıllarca uyumuşlardı, fakat kendi bedenlerine göre bir gündü.

Peki kulaklarına vurmak ne demekti. Bilim bu olayı çözmüş mü diye kısa bir araştırma yaptığımda çok şaşırtıcı sonuçlar buldum. Neler bulduğuma bakalım.

Bilim insanları son zamanlarda uykusuzluk (insomnia) problemine çözümler arıyor. İlaçlarla yapılan çözümler tam çare olamıyor. Çünkü yan etkileri bazen çok fazla olabilmekte. Bir süredir ise seslerin çözüm olabileceğini düşünüp sesler üzerine yoğunlaşmışlar. Bildiğiniz gibi sesler dalgalardan oluşur ve bu dalgalar kulak zarımıza çarparak onu titreştirirler. Çok hassas olan kulak zarımız bu titreşimi beynimize sinyal olarak gönderir ve yorumlanmasını sağlar. Kısaca ses dalgaları sürekli kulak zarımıza vurur.

Bilim insanları beyaz ses (White noise) olarak adlandırdıkları ses dalgalarını uykusuzluk problemi yaşayan kişilere gece boyunca dinletiyorlar. Bu beyaz sesin kişiyi sakinleştirdiğini ve bölünmeyen bir uyku yaşattığını bulmuşlar. Uykusuzluk problemi yaşayan insanlar normalde en ufak bir tıkırtıdan uyanırlar. Bu beyaz ses dalgaları belirli ve sabit bir frekansta yayınlandıkları için ortam seslerini kulak içinde bastırarak, kulak zarınızı ani irkiltilerden koruyor. Böylece bu beyaz dalgalar tarafından gece boyunca hafifçe dövülen kulak zarınız, başka sesleri duymuyor ve kesintisiz bir uyku yaşayabiliyorsunuz.

Sonra araştırmalar ilerledikçe bilim insanları beyaz sesten daha iyi bir ses dalgası yöntemi daha buldular. Buna ise pembe ses (pink noise) denildi. Pembe sesin özelliği ise ses dalgalarının sabit olmayıp değişken olması. Dalgaların frekansı arttıkça sesin gücünü azaltarak yapılan bir ses çeşidi. Bu pembe sesin çok daha rahatlatıcı olduğu, gündüz yaşanılan olayların gece boyunca derin hafızaya alınmasını sağladığı defalarca tekrarlanan araştırmalarla gösterildi. Ayrıca bu ses dalgaları gece boyunca beyin dalgalarını yavaşlatıyor ve düzenliyordu. Uzmanlar doğada karşılaştığımız seslerden örneğin bir yağmur sesinin, rüzgar sesinin, okyanus sesinin veya fan sesinin pembe ses dalgaları oluşturduğunu ve bunları telefonunuza indirerek te dinleyebileceğinizi belirtiyorlar.

Bu araştırmaların patentini alan bilim insanları ticari bir ürün yapabilmek için şirket kurmuşlar bile. Biraz daha derin araştırmayla en rahatlatıcı ve hafızayı güçlendirici ses dalgalarını bulmaya çalışıyorlar.

İlginç bir ayrıntı da seslerin bu vurucu özelliğini kullanarak günümüzde ses bombaları geliştiriliyor. Bu bombalar o kadar güçlü olabiliyor ki kapalı bir alanda patlasa dalgaların şiddetinden dolayı bırakın kulak zarının patlamasını bütün iç organların patlamasına yol açmakta. Çok daha güçlü bir ses ise insanları bir betona çakılmış gibi parçalayabilir. Kuran’da bazı kavimlerin ses ile helak edildiği yazar. Oysa o zamanlarda sesin insanları parçalayıp öldürebilecek bir özelliğinin olduğunun bilinmesi mümkün değildi. Çünkü doğada örneği olan bir şey değildi.

Kamer 31: “Şüphesiz biz, onların üzerine tek bir korkunç ses gönderdik de, onlar, ağıldaki hayvanların çiğneyip ufaladıkları kuru çöpler gibi oldular.”

Yasin 28:-29: “Ondan sonra, halkının üzerine gökten hiçbir ordu indirmedik, indirecek de değildik!. Sadece korkunç bir ses oldu. Bir anda sönüp gittiler.”

Hud 67: “Zulmedenleri korkunç bir ses yakaladı. Yurtlarında dizüstü çöküp kaldılar.”

Şimdi bir düşünelim bakalım. Peygamber devrinde seslerin vurucu özelliği olduğu biliniyor muydu? Kulak zarı biliniyor muydu? Hadi biraz saçmalayalım ve diyelim ki çok üstün tıp bilgileri vardı da kulak anatomisini ve işleyişini detaylı biliyorlardı. Peki, Dünya’da daha yeni keşf edilen bu beyaz ve pembe sesle uykuyu düzenleme olayını peygamber nasıl biliyordu? Kuran’ın mucizelerine bahane üreteceğim diye saçmalamaya gerek yok arkadaşlar. Şüpheye yer vermeyecek derecede ispatlıyor ki, bir benzeri yeryüzünde bulunmayan Kuran-ı Kerim herşeyi yaratan ve bilen Allah’ın kelamıdır.

KAYNAKLAR

  1. http://time.com/4694555/pink-noise-deep-sleep-improve-memory/
  2. https://www.bustle.com/articles/140434-11-things-to-listen-to-when-you-cant-sleep-or-are-anxious-before-bed
  3. https://www.popsci.com/article/science/fyi-why-does-white-noise-help-people-sleep
  4. https://www.wikihow.com/Use-Pink-Noise-for-Sleep
  5. https://health.clevelandclinic.org/why-pink-noise-might-just-help-you-get-a-better-nights-sleep/
  6. http://www.berkeleywellness.com/healthy-mind/sleep/article/pink-noise-sleep
  7. https://curiosity.com/topics/for-deeper-sleep-and-a-stronger-memory-listen-to-pink-noise-curiosity/
  8. Suzuki, S., Kawada, T., Ogawa, M., & Aoki, S. (1991). Sleep deepening effect of steady pink noise. Journal of sound and vibration151(3), 407-414.
  9. Zhou, J., Liu, D., Li, X., Ma, J., Zhang, J., & Fang, J. (2012). Pink noise: effect on complexity synchronization of brain activity and sleep consolidation. Journal of theoretical biology306, 68-72.
  10. Stanchina, M. L., Abu-Hijleh, M., Chaudhry, B. K., Carlisle, C. C., & Millman, R. P. (2005). The influence of white noise on sleep in subjects exposed to ICU noise. Sleep medicine6(5), 423-428.
  11. Xie, H., Kang, J., & Mills, G. H. (2009). Clinical review: The impact of noise on patients’ sleep and the effectiveness of noise reduction strategies in intensive care units. Critical Care13(2), 208.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. Kehf Ashabı hala yaşıyor mu hocam?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Bu eski bir olay. Yani bu olay bitti ve öldüler muhtemelen. Bazı hadislerde ahirzamanda Mehdi’nin yardımcıları olacakları yazıyor ama bu Mehdi adına uydurulmuş hadislerden birine benziyor.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu