Son 15 cevap

Son 10 konu

[box type= align="alignleft" class="" width=""]

İyi bir B-Y forumu yazarı nasıl olunur: 

  1. Öncelikle açacağınız konuya ne çok uzun ne de çok kısa ve konuyu çok iyi açıklayan bir başlık atmalısınız. Başlığı okuyan konuyu anlamalı. Daha sonra mesajınızı uzun olarak, ayrıntılandırarak yazmalısınız. Mesajı ayrıntılandırmaktan kaçınmayın, ne dediğimi herkes anladı diye düşünmeyin. Çünkü yazar öyle sansa bile, okuyucu çoğu zaman kısa yazılardan ne denmek istendiğini anlayamıyor.
  2. Konu açarken konu başlığını çok kısa veya uzun girmemelisiniz ve konuyla alakalı bir başlık olmalı. "Yardım edin", "Bir sorum var" gibi konunun içeriğini anlatmayan başlıklar olmamalı. Veya soruyu uzunca başlık kısmına yazmamalısınız. Başlık atarken kendinizin bu konuyu Google'da nasıl aratacaksanız o şekilde bir başlık atmanız uygun olur. Örneğin karışmayan denizleri Google'da aratan kişi "Birbirine karışmayan denizler" olarak aratır.
  3. Ayrıca telefondan yazsanız dahi noktalama işaretlerini kullanarak yazın ki yazdıklarınız anlaşılır ve kaliteli olsun ve cevap gecikmesin.
  4. Her konuyu ilgili forumda açınız. Örneğin dini soru soracaksanız "Bir sohbet aç" forumunda açmayınız.
  5.  Her konu için ayrı konu başlığı açalım. Bir konu başlığı altında daldan dala konmayalım. Bir konuyu tartışırken aklımıza yeni bir konu gelirse, yeni bir konu olarak açalım.
  6. Kanunlara aykırı olarak yapılan yorumları haber vermek için yorumun altındaki rapor butonuna tıklayınız. Detaylar Kullanım koşullarında.

Üye olamıyorum: Üyelik adınızı İngilizce karakterlerle ve boşluk olmadan oluşturunuz. Sonra e-posta adresine gelen doğrulama linkini tıklayınız. E-posta gelmediyse spam veya gereksiz kutusuna bakınız.

[/box]

Kuran'da Genetiği D...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Kuran'da Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)

(@mopolat)
Katılım : 2 sene önce
Gönderiler: 3
Konu başlatıcı  

Genetiği Değiştirilmiş Bitki, Hayvan Ve İnsanlar Var Günümüzde Çok Uğraşılıyor Bu Konuda Bugün Denk Geldiğim Mükemmel Bir Olay

AYET! 

205: Arkasını dönüp gidince veya bir işin başına geçince yeryüzünde bozgunculuk yapmak, ürünleri ve nesileri yok etmek için koşturur durur. Oysa Allah, bozgunculuğu asla sevmez


   
dayssoon reacted
Alıntı
dayssoon
(@dayssoon)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 3292
 

Gönderen: @mopolat

ürünleri ve nesileri yok etmek için koşturur durur. 

Ürün ve nesil arasındaki ilişki de çok manidar. Ebter tohumlar erkeklerde kısırlığa yol açıp nesilleri yok ediyor. Dünya nüfusunu azaltma projeleri kısaca. 

 

Düşünce merkezim KURAN'ı KERİM
Kılavuzum PEYGAMBERİM
Akıl defterim BİLİM
Kalp kitabım VİCDANIM


   
Mopolat reacted
CevapAlıntı
(@mopolat)
Katılım : 2 sene önce
Gönderiler: 3
Konu başlatıcı  

Kesinlikle hayret ve hayranlık.. 


   
dayssoon reacted
CevapAlıntı
alp102
(@alp102)
Katılım : 1 sene önce
Gönderiler: 32
 

Merhabalar ben biraz bu konulara açıkcası eleştirel bakıyorum. Yanlış anlamayın ama bu biraz mucize aramak gibi değil mi? Şimdi yarın öbür gün dünyanın düz olduğu açıklansa dünya düzdür diye ayetleri yorumlamayacak mıyız? Örnek önemli değil demek istediğimi anlamışsınızdır. Yani insanlar sürekli istedikleri yere çekiyormuş gibi geliyor.


   
CevapAlıntı
hezerusn
(@hezerusn)
Katılım : 1 sene önce
Gönderiler: 211
 

Gönderen: @mopolat

AYET! 

205: Arkasını dönüp gidince veya bir işin başına geçince yeryüzünde bozgunculuk yapmak, ürünleri ve nesileri yok etmek için koşturur durur. Oysa Allah, bozgunculuğu asla sevmez

Bu ayeti ürünü direk topraktaki ürün gibi anlamak yanlış olabilir.  Galiba bakara 223 ve 205 te de aynı kelime kullanılıyor gibi (arapça bilen varsa bi onaylarsa iyi olur)

2:223. Kadınlarınız sizin için ürün veren kimselerdir.

-resimdeki çeviride tarla diye çevrilmiş-

Screenshot 20230428103438

Bakara 205 teki ürün denilen yer:

Screenshot 20230428103410

-Resimdeki çeviride ekin diye çevrilmiş-

Arapça bilmiyorum fakat sanki bunların kökleri aynı gibi. 

Yani demek istediğim iki ayet de de "ürün " diye geçen yer gerçekten de ürünse o zaman kuranın üründen kasıtı : annelerin doğurduğu üründür

O halde her fırsatta kararlılıkla yeni şeyler yapmaya giriş.(94:7)


   
CevapAlıntı
hezerusn
(@hezerusn)
Katılım : 1 sene önce
Gönderiler: 211
 

Gönderen: @alp102

Yanlış anlamayın ama bu biraz mucize aramak gibi değil mi? 

Neden mucize aramayalım? Ne yani mesela Kuran'da dağların kökleri olduğu bahsediliyor şimdi biz bu dağların kökleri varmı yokmu diye araştırma yapmayalimmi? Neden Kuran'da var olan mucizeyi aramayalım? Eğer gerçekten bilimsel/felsefi birşey diyorsa kuranın dediği doğrudur.(çünkü bugüne kadar bir yanlış bişey demedi ve dedikleri doğru çıkıyor)

Gönderen: @alp102

Şimdi yarın öbür gün dünyanın düz olduğu açıklansa dünya düzdür diye ayetleri yorumlamayacak mıyız? Örnek önemli değil demek istediğimi anlamışsınızdır. Yani insanlar sürekli istedikleri yere çekiyormuş gibi geliyor.

Kur'an birşeye B diyorsa o B'dir. Ve bilimde bunu er ya da geç açıklayabilir belki. Ama biz bunu anlayamadığımız zaman ,  bilimde bu ayetin doğru olduğunu gösterdiğinde biz de şunu deriz " evet kuran B'den bahsediyor". Üstelik eğer bilim bir yanlışlık yapmadiysa ve hakikatleri açıklarsa o kuran ile çelişmez.

Dediğin bir kısmında haklı gibisin bazıları mucize çıkarcam diye işin suyunu çıkartabiliyor bazıları. Bazıları kendi istediği tarafa çekmeye çalışır. Ama ayeti kendi tarafına çekdiğinde belli oluyor nereye çektiği zaten.

Ama bazılarında da gerçekten de mucize var.

 

O halde her fırsatta kararlılıkla yeni şeyler yapmaya giriş.(94:7)


   
Kemâl Aydın, Kurtuluş Berzan, dayssoon and 1 people reacted
CevapAlıntı
alp102
(@alp102)
Katılım : 1 sene önce
Gönderiler: 32
 

Gönderen: @hezerusn

Neden Kuran'da var olan mucizeyi aramayalım? Eğer gerçekten bilimsel/felsefi birşey diyorsa kuranın dediği doğrudur.(çünkü bugüne kadar bir yanlış bişey demedi ve dedikleri doğru çıkıyor)

evet gerçekten bazı şeyleri bilmiş olabilir buna itirazım yok. Fakat hiç yanlış bir şey demedi diyorsun ya zaten yanlış bir şey deme şansı yok. Yanlış bir şey dese bile aaa biz yanlış yorumlamışız aslında orda şöyle demek istiyormuşa dönüyor olay. Böyle bir durum olunca da öbür bildiği şeyler de insanın gözünde küçülüyor. Örnek saçma olacak biraz ama homerosun ilyada eserini de aynı mucize bulma metoduyla incelesek. Bir kişi de incelemiyor dünyanın bir çok farklı yerinden insanlar farklı çevirilerle incelese belki daha fazla mucize bile bulabiliriz.

Gönderen: @hezerusn

Eğer gerçekten bilimsel/felsefi birşey diyorsa kuranın dediği doğrudur.

Konu mucize bulmaya gelince veya dini yorumlarken örneğin ibnul arabi gibi alimler bile antik yunan filozoflarının fikirlerinden besleniyorlar fakat kuranda felsefi açıdan sıkıntı yaşatacak herhangi bir durumu felsefeye çamur atarak geçiştirebiliyor insanlar.


   
CevapAlıntı
Kurtuluş Berzan
(@kurtulusberzan)
Moderatör.
Katılım : 5 sene önce
Gönderiler: 4843
 

Gönderen: @alp102

Örnek saçma olacak biraz ama homerosun ilyada eserini de aynı mucize bulma metoduyla incelesek. Bir kişi de incelemiyor dünyanın bir çok farklı yerinden insanlar farklı çevirilerle incelese belki daha fazla mucize bile bulabiliriz.

Örnek çok alakasız olmuş. Çünkü Kuran, kendisinin mucize olduğunu ve Allah'tan geldiğini iddia eden bir kitap. Bu kitabın iddialarını tek tek değerlendirirsin ve kendi çağında bilinmesi mümkün olmayan bilgileri Kuran içinde görürsen mucize iddiasını doğrularsın. Aynı şekilde bilimsel yanlış da olmaması lazım.

Fakat İlyada eseri, Kuran gibi her türlü bilim dalından kendi çağında bilinmesi mümkün olmayan şeylerden bahsetseydi zamanı geldiğinde çoğu yanlış çıkardı. Aristo, eflatun, galen ve sayısız eski filozofların eserleri bugün bilimsel olarak geçerli olmamasının sebebi bu. Çünkü Aristo'nun bilim adına söylediklerinin çoğusu yanlışlandı. 

Kuran ile o tür kitaplar iddia ve ispat bakımından karşılaştırılamaz.

Size yardımcı olan insanlara bir teşekkürle de olsa
karşılık vermeniz iyiliğe karşı bir nezaket kuralıdır.
Forumda sizlere yardımcı olan arkadaşlarımıza
teşekkür edin ki iyilik devamlı olsun.


   
CevapAlıntı
 sor
(@sor)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 91
 

Arkadaşlar gdo niye kötü bir şey olsun eğer iyi yönde kullanılıyorsa,
İnsanlar yeryüzünde sürekli değişim yapmakta zaten mesela iyi bir elma buldu sürekli onun tohumuyla üretim yapın kalitesini arttırmakta, ikisinin arasındaki fark sadece birine dışarıdan müdahale edip diğerine içeriden müdahale etmek.

El hakku min rabbike fe lâ tekûnenne minel mumterîn.


   
alp102 reacted
CevapAlıntı
 sor
(@sor)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 91
 

Gönderen: @mopolat

205: Arkasını dönüp gidince veya bir işin başına geçince yeryüzünde bozgunculuk yapmak, ürünleri ve nesileri yok etmek için koşturur durur. Oysa Allah, bozgunculuğu asla sevmez.

Muhammed Abduh’un yorumuna göre buradaki “ürünleri ve nesilleri yok etme” ifadesi bir deyim olup bununla kötülerin, bencil isteklerini ve tutkularını tatmin etmek uğruna insanları her türlü ağır sıkıntılar içine sokmaları kastedilmiştir (Reşîd Rızâ, II, 248).

Aynı bölümü “hâkimiyeti ele alma” mânasında yorumladığımızda söz konusu âyetler ikiyüzlü ve aldatıcı siyasetçilere karşı uyarı anlamı da taşımaktadır. Gerçekten kendilerini barışçı, insancıl, haksever gibi yaldızlı niteliklerle takdim eden bazı münafıkların, işbaşına geldiklerinde ilk iş olarak insanların “ürünlerini” yani gelir kaynaklarını kurutmaya, “nesillerini” bozmaya kalkıştıkları sıkça görülmektedir.

Birinci rivayet: Bu ayet, Ahnes İbn Şureyk es-Sakafî hakkında nazil olmuştur. Bu şahıs Zühreoğullarının halîfi (müttefiki) idi; Hazret-i Peygamberin yanına gelmiş, Müslümanlığını açıklayarak, Allah'ı sevdiğini iddia etmiş ve bu hususta Allah'a yemin etmişti. İşte Allahü Teâlâ'nın, "Dünya hayatına dair sözü senin hoşuna gider ve kalbindekine de Allah'ı şahid tutar" sözünden murad budur. Ne var ki bu kimse, dışı güzel (tatlı dilli), içi de pis olan (küfür ve kötülük dolu) bir münafık idi. Daha sonra Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in yanından çıkıp Müslümanlardan bir gruba ait olan bir tarlaya uğrayarak, ekinleri yaktı ve orada bulunan eşekleri de öldürdü. Cenâb-ı Hakk'ın, "O dönüp gitti mi yeryüzünde fesat çıkarmaya, ekinleri ve nesilleri helak etmeye koşar" buyruğundan murad edilen de budur.

https://fetvameclisi.com/fetva/genleri-ile-oynanmis-gidalara-gdo-karsi-tavrimiz

Arkadaşlar bence kelimelerimize dikkat etmeliyiz Kuran şuna işaret ediyor olabilir demek başka bir şey Kuran bunu demek istiyor bambaşka bir şey, farklı yorumlar olabilir, herkes kalbine yatanı tercih eder.

 

Mesela bu ayette bana mantıklı gelen insanların her türlü insana doğaya zarar vermesini anlıyorum. Belirli bir şeyle zarar değil herhangi bir zarar.

El hakku min rabbike fe lâ tekûnenne minel mumterîn.


   
CevapAlıntı

Başa dön tuşu