Son 15 cevap

Son 10 konu

[box type= align="alignleft" class="" width=""]

İyi bir B-Y forumu yazarı nasıl olunur: 

  1. Öncelikle açacağınız konuya ne çok uzun ne de çok kısa ve konuyu çok iyi açıklayan bir başlık atmalısınız. Başlığı okuyan konuyu anlamalı. Daha sonra mesajınızı uzun olarak, ayrıntılandırarak yazmalısınız. Mesajı ayrıntılandırmaktan kaçınmayın, ne dediğimi herkes anladı diye düşünmeyin. Çünkü yazar öyle sansa bile, okuyucu çoğu zaman kısa yazılardan ne denmek istendiğini anlayamıyor.
  2. Konu açarken konu başlığını çok kısa veya uzun girmemelisiniz ve konuyla alakalı bir başlık olmalı. "Yardım edin", "Bir sorum var" gibi konunun içeriğini anlatmayan başlıklar olmamalı. Veya soruyu uzunca başlık kısmına yazmamalısınız. Başlık atarken kendinizin bu konuyu Google'da nasıl aratacaksanız o şekilde bir başlık atmanız uygun olur. Örneğin karışmayan denizleri Google'da aratan kişi "Birbirine karışmayan denizler" olarak aratır.
  3. Ayrıca telefondan yazsanız dahi noktalama işaretlerini kullanarak yazın ki yazdıklarınız anlaşılır ve kaliteli olsun ve cevap gecikmesin.
  4. Her konuyu ilgili forumda açınız. Örneğin dini soru soracaksanız "Bir sohbet aç" forumunda açmayınız.
  5.  Her konu için ayrı konu başlığı açalım. Bir konu başlığı altında daldan dala konmayalım. Bir konuyu tartışırken aklımıza yeni bir konu gelirse, yeni bir konu olarak açalım.
  6. Kanunlara aykırı olarak yapılan yorumları haber vermek için yorumun altındaki rapor butonuna tıklayınız. Detaylar Kullanım koşullarında.

Üye olamıyorum: Üyelik adınızı İngilizce karakterlerle ve boşluk olmadan oluşturunuz. Sonra e-posta adresine gelen doğrulama linkini tıklayınız. E-posta gelmediyse spam veya gereksiz kutusuna bakınız.

[/box]

Vesveseden kurtulma...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Vesveseden kurtulmanın yolları nelerdir?

(@pc_kopat)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 55
Konu başlatıcı  

Vesveseden kurtulan varmı aranızda? Vesveseden kurtulmanın yolları hakkında tavsiyeye ihtiyacım var. Dini konulardaki vesveseler bende 1.5 yıldır başladı. Bu site vesveselerime iyi geldi ve hafifletti ama yine içimden sanki sürekli bir ses ya yalansa diye fısıldıyor. Vesveseyle nasıl mücadele edileceğini bilen varmı?


   
Alıntı
Konu Etiketleri
Xyz123
(@xyz123)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 1214
 

Ben iki kere vesvese krizine yakalandım. İlki 2020 Eylül-2021 Şubat aralığındaydı ki bu hiçbir şey bilmediğim vakte denk gelmişti. Yani ilk kez sorgulamaya başlamıştım. İkincisi de 2021 Nisan-2021 Temmuz aralığındaydı. Bu ise bilgili olmama rağmen beni çok kötü etkiledi. Hiç bitmeyecek gibi geliyordu. Her şeyi araştırıyordum. Gece gündüz sorulara cevap arıyordum. Tabii Allah'ın yardımı ile bu da geçti ve o günden beri hiçbir ateist iddiası bende şüphe uyandırmadı. Allah ayet-i kerimede kendisinden sabır ve namazla yardım istememizi emreder. Gece namazı ise şeytanın sevmediği amellerdendir. Dolayısıyla teheccüd namazlarını kılmaya çalışın, samimi dualar edin. Günahlardan uzak durun. Bol bol zikir çekin. ateist sitelerinden de uzak durun. Çünkü aklı bulanıklaştırıyorlar. Adam Nisa 34'ü öyle bir ajitasyon ile anlatıyor ki insan "Acaba?" demeden edemiyor. Tabii meselenin aslını doğru bilgi kaynaklarından öğrenince sorun kalmıyor. O yüzden bu site gibi doğru bilgiyi veren yerlerde takılın. 

“Allah izin verirse” demeden hiçbir şey için, “Şu işi yarın yapacağım” deme! Unuttuğun takdirde rabbini an ve “Umarım rabbim bana, doğruya bundan daha yakın yolu gösterir” de.
(Kehf 23-24)


   
CevapAlıntı
dayssoon
(@dayssoon)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 3292
 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Huzme İlim ve Kültür Derneği’nin Instagram canlı yayın konuğu oldu. Prof. Dr. Tarhan, Huzme Bursa Instagram sayfası üzerinden gerçekleştirilen online söyleşide ‘Vesveseden kurtulmak mümkün mü?’ konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarhan; “Vesveseden kurtulmada dur, düşün, dikkat odağını değiştir kuralı uygulanmalı” Dedi. 

“Beynimiz düşünce ve his üretmek zorunda”

Moderatörlüğünü Harun Serkan Aktaş’ın yaptığı canlı yayında akla gelen düşünceye his eklenmesiyle birlikte o düşüncenin kişi için artık kalıcı bir bilgi olduğuna değinen Tarhan; “Vesvese ve takıntı kelimesinin tıpta iki karşılığı var. Ruminasyon ve obsesyon. Ruminasyonun İngilizce tam karşılığı zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşünce tekrarı olması durumu. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese deniliyor. Bir diğer kavram da obsesyon. Kompülsiyon ise obsesyonu takip eden bir davranışın olmasıdır. Bu kavramları karıştırmazsak durum daha iyi anlaşılır.
Vesvesenin iki boyutu var. Soyut ve somut boyut. Soyut boyut, beyinde karşılık bulmamış boyuttur. ‘Şeytan vesvese veriyor’ dediğimiz zaman daha çok beyinde biyolojik karşılığı olmamış boyuttan bahsederiz. Burada düşünce beynin bir fonksiyonunu gösteriyor. Nasıl karaciğerimiz safra üretiyorsa beynimizde düşünce ve his üretmek zorunda. Biz, ön beyni devreye sokarak düşünceyi davranışa dönüştürüyoruz. Mesela aklımıza bir düşünce geldi o düşüncelere his eklediğimiz zaman ya da kalbimize bir his geldiğinde ona düşünce eklediğimiz zaman ve bunu onayladığımız zaman enter tuşuna basmış gibi yapıyoruz. O bilgi artık bizim için kalıcı bilgi oluyor. Beyinde onaylanmış kalıcı bilgiler dosyası var. Beyin bunları oraya kaydediyor. Daha sonra bunları tekrar edersek alışkanlık haline geliyor, tekrara devam edersek kişilik haline geliyor. Bu süreç aşağı yukarı altı ay sürüyor.” İfadelerini kullandı.

“Aşırı korku kişinin özgürlüğünü elinden alır”

Obsesyon takıntısı olan kişilerde dikkat odağının değiştirilmesinin önemine de dikkat çeken Tarhan; “Daha başlangıç safhasındaki obsesyon vakalarında kişilere dikkat odağını değiştirmeyi öğretiyoruz. Obsesif düşüncelerle savaştıkça o düşünceler daha çok artar. Bu konuda yapılması gereken en önemli şey dikkati ve konuyu değiştirmektir. Düşünce belli bir zaman sonra çeker gider. Örneğin, arılar insana geldiği zaman arıları kovarsanız gitmezler, nötr durursanız arılara vız eder çeker giderler. OKB (obsesif kompülsif bozukluk) hastaları da aynı durumdalar. Burada bütün iş kişinin düşüncesini yönetebilmesinde. Düşünce başladığı zaman sorun büyümemişse çözülür, ama kişi düşüncesini yönetemiyorsa böyle durumlarda klinik yardım gerekir. Az miktarda korku, kontrol edilebilen kaygı faydalıdır. Ama aşırı korku olduğu zaman da kişinin özgürlüğü gidiyor.” Şeklinde konuştu.

“Vesveseden kurtulmada ‘Dur, düşün, dikkat odağını değiştir’ kuralı uygulanmalı”

Kişilerin vesveseyi nasıl yönetmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “Vesvese geldiği ilk anda direkt yapılması gereken “Bu düşünce bana ait değil, aklım ve vicdanım onaylamıyor, ben böyle düşünemem o halde bu düşünce parazit düşüncedir demektir. Parazit düşünce mikrobik düşüncedir. Hemen yıkarsak biter ama kurcalarsak derimizi kazırsak olmaz. Onun için konuyu kurcalamamak gerekiyor. Konuyu değiştirmek ve dikkat odağını değiştirmek en güzeli. Burada uygulanması gereken ana kural dur, düşün, dikkat odağını değiştir olmalı.” Dedi.

Nevzat Tarhan'ın tavsiyelerini dikkate alırsanız umarım kurtulursunuz. Allah şifa versin kardeşim.

Bende yaşadım vesvese hastalığını  beynimin ve kalbimin kimyası bozulmuştu,üstüne vicdan azabı eklendi. 7 ay boyunca karanlıklarda kaldım. Öyle çok bunaldım ki ölmek bile istiyordum. Sonra kendimi Rabbime teslim ettim ve yavaş yavaş düzeldim. Şimdi çok iyiyim Rabbime şükürler olsun. 

Düşünce merkezim KURAN'ı KERİM
Kılavuzum PEYGAMBERİM
Akıl defterim BİLİM
Kalp kitabım VİCDANIM


   
CevapAlıntı
(@pc_kopat)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 55
Konu başlatıcı  

Ayrı ayrı teşekkür ederim hepinize. Yavaş yavaş geçiyor bendede, öğrenmeye başladıkça artık eskisi kadar rahatsız olmadığımı hissediyorum.


   
CevapAlıntı
(@mert-cem)
Katılım : 2 sene önce
Gönderiler: 351
 

@tosya Ben ne zaman vesveseye kapılsam Kuran'ın anlattıklarının hayatımda gördüğüm örneklerle bağdaşması, Kuran'ın üslubu, Kuran'ın felsefesi aklıma geliyor. 

Benim imanımın temeli, Kuran'a bütüncül olarak baktığımda, Kuran'ın bana anlattıkları. Eğer özümseyerek Kuran okursan, ayetlerin gerek kıssalarda, gerek "İnsan şuraya baksın. Siz hiç düşünmez misiniz?, burada aklını kullananlar için ayetler vardır." gibi cümlelerin bulunduğu ayetleri geniş çaplı ve hayattaki karşılığıyla düşünürsen imanını tam olarak oturtabilirsin diye düşünüyorum, en azından benim böyle.

Hani ateistlerden bazıları, bilimsel ayetler olmasaydı deist mi olacaktınız tarzı şeyler söylüyorlar. Benim imanımın temelleri; Kuran'ın direk anlattıklarından, ayetlerinden oluşuyor. Yani 200 yıl önce de 400 yıl önce de Müslüman olmak için insanların görebileceği tonlarca delil vardı.

Kuran ayetleri üzerinde düşünüp, ayetlerin ne anlatmak istediğini güzelce anlarsan imanın çok daha sağlam olur bence.

 

Müzzemmil suresi:

...Kuran'ı da özenle düşüne düşüne oku.

Biz, sana ağır bir söz bırakacağız.

"Yasin 78: Kendi yaratılışını unutarak bize karşı misal getirmeye kalkışıyor ve "Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?" diyor."


   
CevapAlıntı
(@pc_kopat)
Katılım : 3 sene önce
Gönderiler: 55
Konu başlatıcı  

@mert-cem İyi bir açıklamaydı kardeşim


   
CevapAlıntı

Başa dön tuşu