Bilim Kuran'la Çelişmez

73# Sekiz çift hayvan az değil mi? (Zümer-6)

Kuran’ı sözde eleştirmeye çalışan bir sitede şöyle bir yorum gördüm.

“Zümer-6. Sizi bir tek nefisten yaratmış, sonra ondan eşini var etmiştir; sizin için hayvanlardan sekiz çift meydana getirmiştir. (…)

İnsanların faydalandığı hayvan sayısı sekizden çok daha fazladır. Bazı İslamcılar, ayetin çiftlik hayvanlarını kastettiğini öne sürerse de 8 çift hayvan yine çok azdır. İnsan daha fazla hayvandan yararlanır.”

İlgili Makaleler

Cevap: Burada hayvanlar derken En’am kelimesini kullanmıştır. Aynı kelimeyi başka bir ayette şöyle kullanır:

Hacc 34: “Her ümmet için bir kurban ibâdeti kıldık ki, (O’nun) kendilerine rızık olarak verdiği sağmal hayvanlar (davar) üzerine Allah’ın ismini zikretsinler! …

En’am kelimesi Arapça’da özellikle sağmal hayvanlar yani davar hayvanları için kullanılan bir kelimedir.

Zaten başka bir ayette bu hayvanların ne olduğu da açıklanıyor.

Enam-143. Sekiz çift yarattı: Bir çift koyun, bir çift keçi. (…)

Enam-144. Deveden bir çift, sığırdan da bir çift (…)

Hacc 34 ayetinde kurban edilecek hayvanları En’am olarak tanımlamıştı. Burada da En’am ın neler olduğunu açıkça bildirdi.

Başka bir ayette de bu En’am hayvanlarının süt verdiğini belirtiyor.

Nahl 66: “Şüphesiz sağmal hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır. Onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından (süzülen) içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoruz.”

At gibi hayvanları da sağıp içen kavimler var diye düşünülebilir. Ama Kur’an bu sekiz çift hayvanı sağın ve için diyor. Şu anda 21. yüzyıl medeniyetinde Dünya’nın neresine giderseniz marketlerde bu hayvanların süt ve süt ürünlerini bulursunuz. İslam’ı henüz tanıyamayan ülkeler bile diğer hayvanların sütünü pek kullanmaz.

Demek ki Kuran-ı Kerim sağmal hayvanların insanın beslenmesine ve geçimine olan katkısını özellikle öne sürüyor. Bu azim faydalarından dolayı insanlar bu hayvanlara taparcasına bir sevgi göstermesinler diye de yılda bir defa Allah için kurban kesmelerini istiyor. Böylece insanlar Hindu’larda olduğu gibi veya Musa’nın kavminde olduğu gibi hayvanları Tanrı’laştırmasın. Bu kurbanın adını da bir cezalandırma koymamış, bayram koymuş ki insanlar yesin, içsin; Allah’ın nimetleri ile sevinsin. (Kurban’ın yararları hakkında bir paylaşımımız da var.)

Kuran, sağmal hayvanlarla birlikte gelen nimetten bahsediyor. Yoksa diğer hayvanlardan yararlanmıyorsunuz demiyor. At, eşek, tavuk gibi diğer hayvanlar, Kuran’ın indirildiği dönemde de vardı, yani zaten bilinen ve yetiştirilen hayvanlardı. ‘Kuran diğer hayvanlardan habersizdi’ yorumunu buradan nasıl çıkarmışlar, anlayabilene aşk olsun. Ayet özellikle belirttiği sağmal hayvanların insanlık için azim faydasını belirtirken bu ayette bir hata aramak hangi mantık iledir, asıl çözülmesi gereken soru bu olmalıdır.

İnstagram: https://www.instagram.com/bilimveyaratilis/

Facebook: https://www.facebook.com/bilimveyaratilis/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu